Zgodnie z moją obietnicą podaję Wam przepis na ciasto z
wykorzystanie pysznego CREME PATISSIERE. Skoro sam krem smakuje doskonale,
każdy łakoć z jego dodatkiem nie może smakować inaczej! Ciasto kruche z
jabłkami, czyli po prostu szarlotkę zna chyba każdy. Preferencje co do przepisu
są pewnie różne jednak, czy próbowaliście połączenia jabłek z cudownym,
waniliowym kremem? Jestem przekonana, że ten smak zachwyci Was równie mocno jak
i mnie zachwycił. Koniecznie wypróbujcie poniższy przepis!
Składniki na
tartę o średnicy 28 cm:
Ciasto:
- 245 g mąki pszennej
- 56 g cukru pudru
- szczypta soli
- 2 żółtka
- 105 g masła
- 3-4 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
- 3-4 twarde jabłka
- 30 g drobnego cukru
- 10 cynamonu
- 420-490 ml CREME PATISSIERE
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Dodać żółtka,
pokrojone w kostkę masło i wodę. Posiekać razem wszystkie składniki (nożem na stolnicy lub w misce siekaczem do
kruchego ciasta), zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć przezroczystą
folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasiennie i pokroić w plastry lub w kostkę (podczas smażenia jabłka prawdopodobnie się
rozpadną, więc nie ma znaczenia jak je pokroimy). Jabłka oprószyć cukrem
wymieszanym z cynamonem. Podsmażyć na maśle przez 10 minut ustawiają patelnię
na duży ogień. Od czasu do czasu przemieszać jabłka, po usmażeniu odstawić.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną
formę do tarty o średnicy 28 cm (jeżeli
mamy formę z powłoką non-stick wystarczy ją oprószyć mąką). W kilku
miejscach nakłuć ciasto widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
(10-15 minut). Na podpieczonym spodzie rozsmarować creme patissiere, następnie
delikatnie ułożyć jabłkowe nadzienie. Wierzch oprószyć pozostałym po dopasowaniu
do formy ciastem. Całość piec jeszcze 15 minut w tej samej temperaturze.
Smacznego!
zapraszam się na taki pyszny deser :)
OdpowiedzUsuńWow. Ale cudny przepis. Najpierw zabiorę się za tartę cytrynową, dopiero jak się trochę wprawię będę eksperymentować. :)
OdpowiedzUsuńMmm, czysta poezja :)
OdpowiedzUsuń