W kwietniu zeszłego roku podawałam Was inny przepis na
SAŁATKĘ MEKSYKAŃSKĄ. Dzisiejsza propozycja jest dużo bardziej urozmaicona i już
nie taka ekspresowa w przygotowaniu, ale warto wypróbować taką odmianę. Miałam
wątpliwości, czy dodanie chipsów nachos faktycznie będzie dobrym pomysłem.
Okazało się, że nachosy nie tylko doskonale pasują smakowo, ale dodatkowo dają
możliwość ciekawej aranżacji dania :).
Z pewnością zrobicie wrażenie na swoich gościach serwując porcje sałatki
ponadziewane kukurydzianymi chipsami!
Źródło przepisu:
„Smaczne i zdrowe surówki i sałatki” plus moje drobne zmiany
- 0,5 główki sałaty rzymskiej (u mnie zwykła)
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 2 pomidory (lub kilka pomidorków koktajlowych)
- 1 czerwona papryka
- kawałek żółtego sera (u mnie gouda)
- 1 avokado
- sok z 0,5 cytryny
- pieprz Cayenne
- kukurydziane chipsy nachos
Sos majonezowy:
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Liście sałaty umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Czerwoną
fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy. Pomidory i paprykę umyć i pokroić
(pomidory w kostkę, paprykę w paski). Ser żółty pokroić w kostkę. Avokado
obrać, usunąć pestkę i pokroić w kostkę skrapiając sokiem z cytryny, aby nie
ściemniało. Wszystkie składniki doprawić pieprzem Cayenne i wymieszać.
Z majonezu, jogurtu i przypraw przygotować sos. Polać nim
sałatkę i wymieszać. Przed podaniem skruszyć nachosy i/lub wetknąć większe kawałki pomiędzy
składniki sałatki.
Sałatka meksykańska |
Sałatka meksykańska |
Sałatka meksykańska |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.