Zapiekanka neapolitańska to doskonałe połączenie chrupiących
warzyw, pysznego makaronu i aromatycznych serów. W przepisie, z którego korzystałam
polecono użyć sera owczego. W mojej wersji jednak dodałam parmezan. Z kolei
uduszone warzywa pozostawiłam w całości, a nie przecierałam ich przez sito. Nie
chciałam tworzyć sosu, ale Wy możecie zrobić w ten sposób. Zmniejszyłam także
proporcje składników, aby otrzymać danie dla 2 osób.
Zapiekanka neapolitańska |
Wcześniej niechętnie robiłam dania z bakłażanem, ponieważ
kiedy odgrzewałam obiad drugiego dnia, bakłażan był gorzki, a cała potrawa
przez to niesmaczna. Tutaj prawdopodobnie dzięki leżakowaniu w soli taka
sytuacja nie miała miejsca. Stąd możecie wykorzystać dwa bakłażany, dwa razy
więcej pomidorów, makaronu i sera i cieszyć się pysznym smakiem zapiekanki
neapolitańskiej następnego dnia.
Zapiekanka neapolitańska |
Receptura wzorowana na
przepisie z „Kolekcji dobrej kuchni”
Składniki na 2 porcje:
- 1 bakłażan
- 2 łyżki soli
- 2 duże pomidory
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 0,5 pęczka bazylii
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta czarnego pieprzu
- 12 dag makaronu (np. kokardki lub rurki)
- garść startego parmezanu
- 10 dag sera mozzarella
Przygotowanie:
Bakłażana umyć, pokroić w plastry, posypać solą i odłożyć na
30 minut, żeby puścił soki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Cebulę obrać,
marchewkę oskrobać. Wszystkie warzywa drobno pokroić. Listki bazylii umyć,
osuszyć i posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, zrumienić cebulę i
marchewkę, następnie dodać pomidory i bazylię, doprawić solą, pieprzem i dusić aż warzywa zgęstnieją.
Bakłażana opłukać zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym
i usmażyć na złoto z obu stron na pozostałej oliwie. Następnie osączyć z
tłuszczu.
Makaron ugotować al.
dente w osolonej wodzie, następnie zahartować i osączyć na sicie. Formę do
zapiekania wysmarować tłuszczem. Makaron wymieszać z połową warzyw i parmezanu.
Połowę nałożyć do formy, na wierzchu ułożyć plastry bakłażana oraz połowę
mozzarelli. Następnie wyłożyć pozostały makaron, plastry bakłażana i ser. Na
wierzchu nałożyć pozostałe warzywa i parmezan.
Zapiekankę piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez
20-25 minut.
Wygląda naprawdę smakowicie. A smakowało zapewne nieziemsko. Bardzo lubię bakłażana, ale zazwyczaj zjadam go tyle, że na następny dzień nic nie zostaje. Na pewno skorzystam z przepisu i to nie raz. :D
OdpowiedzUsuńW takim razie polecam zrobić od razu podwójną porcję :)
Usuń