czwartek, 17 kwietnia 2014

Shortbread

Shortbread – irlandzkie ciasteczka kukurydziane. Maślane, kruche, nie za słodkie, po prostu pyszne! W przepisie, z którego korzystałam polecono wyciąć koniczynki i ozdobić lukrem zabarwionym na zielono, ciasteczka bowiem były jedną z propozycją na Dzień Świętego Patryka. Ja jednak chciałam nadać im bardziej Wielkanocny klimat stąd wybrałam wykrawaczkę w kształcie zająca :). Ciasteczka robi się bardzo prosto i z pewnością posmakują każdemu. Gorąco polecam poniższy przepis!

Irlandzkie ciasteczka kukurydziane

Zobacz również:

Źródło przepisu: magazyn „Kuchnia” plus moje drobne zmiany

Składniki (u mnie 23 zające):
  • 230 g mąki pszennej
  • 110 g mąki kukurydzianej
  • 110 g cukru pudru
  • 230 g miękkiego masła
Do ozdoby: lukier zabarwiony na dowolny kolor

Na temat lukru i lukrowania przeczytacie TUTAJ

Przygotowanie:

Masło przesiekać z obiema mąkami i cukrem pudrem. Zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i pozostawić na noc w lodówce. Następnego dnia rozwałkować ciasto na grubość 4-5mm i wykrawaczką o ulubionym kształcie wyciąć ciastka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 8-12 minut (ciasta powinny pozostać raczej blade). Gdy ciasteczka ostygną można je ozdobić kolorowym lukrem.
 
Irlandzkie ciasteczka kukurydziane
Irlandzkie ciasteczka kukurydziane
Irlandzkie ciasteczka kukurydziane
Wielkanocne Smaki - edycja IV

1 komentarz:

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj