Shortbread – irlandzkie ciasteczka kukurydziane. Maślane,
kruche, nie za słodkie, po prostu pyszne! W przepisie, z którego korzystałam
polecono wyciąć koniczynki i ozdobić lukrem zabarwionym na zielono, ciasteczka
bowiem były jedną z propozycją na Dzień Świętego Patryka. Ja jednak chciałam
nadać im bardziej Wielkanocny klimat stąd wybrałam wykrawaczkę w kształcie
zająca :).
Ciasteczka robi się bardzo prosto i z pewnością posmakują każdemu. Gorąco
polecam poniższy przepis!
Źródło przepisu:
magazyn „Kuchnia” plus moje drobne zmiany
Składniki (u mnie
23 zające):
- 230 g mąki pszennej
- 110 g mąki kukurydzianej
- 110 g cukru pudru
- 230 g miękkiego masła
Do ozdoby: lukier zabarwiony na dowolny kolor
Na temat lukru i lukrowania przeczytacie TUTAJ
Przygotowanie:
Masło przesiekać z obiema mąkami i cukrem pudrem. Zagnieść
ciasto, owinąć folią spożywczą i pozostawić na noc w lodówce. Następnego dnia
rozwałkować ciasto na grubość 4-5mm i wykrawaczką o ulubionym kształcie wyciąć
ciastka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku
nagrzanym do 160 stopni przez 8-12 minut (ciasta
powinny pozostać raczej blade). Gdy ciasteczka ostygną można je ozdobić
kolorowym lukrem.
Irlandzkie ciasteczka kukurydziane |
Irlandzkie ciasteczka kukurydziane |
Irlandzkie ciasteczka kukurydziane |
mniamuśne ciacha :)
OdpowiedzUsuń