sobota, 18 maja 2013

Ciasteczka stokrotki

Po wiosennych ciasteczkach motylach i ozdobnych imbirowych babeczkach przyszedł czas na moje kolejne eksperymenty z lukrem. Tym razem wybór padł na ciasteczka stokrotki!

Ciasteczka stokrotki

Namęczyłam się mocno, ponieważ najpierw bardzo ciężko było mi wyciąć kolejne stokrotki z masy, a później jeszcze trudniej było mi je oddzielić od stempla. Ale dla takiego efektu zarówno wizualnego jak i smakowego warto było się tak napracować :)
 
Wczoraj był przepis na same ciastka, a dziś opiszę Wam jak zrobić tę wiosenną dekorację.
Poniższy przepis pochodzi z tygodnika „Dekoracja ciast” i zawiera moje zmiany
Składniki:
  • 12 cytrynowych ciasteczek ( z TEGO PRZEPISU )
  • 300 g lukru plastycznego w kolorze białym
  • biały tłuszcz roślinny (np. planta)
  • barwnik spożywczy – u mnie różowy
  • klej jadalny - opcjonalnie
  • glazura morelowa - opcjonalnie

Przygotowanie:

Lukier plastyczny podzielić na dwie równe części. Połowę schować do szczelnego pojemnika. Drugą część zagnieść, aż masa będzie elastyczna, następnie rozwałkować na nieprzywierającej desce (lub na papierze do pieczenia) na grubość około 2 mm.

Wnętrze stempli w kształcie dużej i małej stokrotki posmarować niewielką ilością tłuszczu roślinnego. Wcisnąć większy stempel w masę, tak aby wykroić w niej kwiatek. Wykrojoną dużą stokrotkę odłożyć, następnie wyciąć jeszcze 5 dużych i 6 małych wzorów.  Za pomocą dowolnej małej tylki wyciąć 6 kółek. Wszystkie wycięte wzory odłożyć np. na papier do pieczenia.

Rada:  jeżeli masa będzie przywierać, płatki można delikatnie podważyć wykałaczką

Rada:  w razie konieczności, płatki można wyrównać ostrym nożem

Schowaną wcześniej drugą część lukru plastycznego wyjąć i zabarwić np. na różowo (jeżeli używamy barwnika w płynie, należy zanurzać wykałaczkę w barwniku, a następnie nakłuwać masę, w zależności od tego jakie nasycenie koloru chcemy uzyskać, należy użyć mniej lub więcej barwnika. Jeżeli używamy barwnika w proszku, odrobinę pyłu rozpuścić np. na malej łyżeczce w kropli wody i zabarwić lukier w ten sposób jak barwnikiem w płynie). Postępując analogicznie jak w przypadku lukru białego wyciąć z masy 6 dużych i 6 małych kwiatów oraz 6 kółek.

Wierzch każdego ciastka posmarować glazurą morelową (lub klejem jadalnym). Duży, biały kwiatek położyć na ciastku i delikatnie docisnąć dłonią. Następnie środek kwiatka posmarować niewielką ilością schłodzonej przegotowanej wody (lub kleju jadalnego). Mały, różowy kwiatek umieścić na środku dużego. Środek małego kwiatka posmarować niewielką ilością wody (lub kleju jadalnego) i umieścić na nim białe kółko. W ten sam sposób zaczynając raz od białego, a raz od różowego kwiatka, wykonać pozostałych 11 ciastek.

Uwaga: aby kwiatki wyglądały efektowniej, ich środki można posmarować klejem jadalnym i oprószyć białą i kolorowa posypką. 

Ciasteczka stokrotki

Ciasteczka stokrotki

7 komentarzy:

  1. Śliczne, już sobie wyobrażam ile musiałaś pracy w to włożyć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. owszem, trochę się napracowałam :)

      Usuń
  2. Ja tez lubie dekorowac ciastka.Twoje sa sliczne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają nie-sa-mo-wi-cie !

    OdpowiedzUsuń
  4. Też mam tę foremkę, ale nie mogę się jakoś zebrać do ciastek stokrotek.

    zapraszam na konkurs

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj