Ciasteczka stokrotki |
Namęczyłam się
mocno, ponieważ najpierw bardzo ciężko było mi wyciąć kolejne stokrotki z masy,
a później jeszcze trudniej było mi je oddzielić od stempla. Ale dla takiego
efektu zarówno wizualnego jak i smakowego warto było się tak napracować :)
Wczoraj był przepis
na same ciastka, a dziś opiszę Wam jak zrobić tę wiosenną dekorację.
Poniższy przepis
pochodzi z tygodnika „Dekoracja ciast” i zawiera moje zmiany
Składniki:
- 12 cytrynowych ciasteczek ( z TEGO PRZEPISU )
- 300 g lukru plastycznego w kolorze białym
- biały tłuszcz roślinny (np. planta)
- barwnik spożywczy – u mnie różowy
- klej jadalny - opcjonalnie
- glazura morelowa - opcjonalnie
Przygotowanie:
Lukier plastyczny
podzielić na dwie równe części. Połowę schować do szczelnego pojemnika. Drugą
część zagnieść, aż masa będzie elastyczna, następnie rozwałkować na
nieprzywierającej desce (lub na papierze do pieczenia) na grubość około 2 mm.
Wnętrze stempli w
kształcie dużej i małej stokrotki posmarować niewielką ilością tłuszczu
roślinnego. Wcisnąć większy stempel w masę, tak aby wykroić w niej kwiatek.
Wykrojoną dużą stokrotkę odłożyć, następnie wyciąć jeszcze 5 dużych i 6 małych
wzorów. Za pomocą dowolnej małej tylki wyciąć
6 kółek. Wszystkie wycięte wzory odłożyć
np. na papier do pieczenia.
Rada: jeżeli masa będzie przywierać, płatki można
delikatnie podważyć wykałaczką
Rada:
w razie konieczności, płatki można wyrównać ostrym nożem
Schowaną wcześniej
drugą część lukru plastycznego wyjąć i zabarwić np. na różowo (jeżeli używamy
barwnika w płynie, należy zanurzać wykałaczkę w barwniku, a następnie nakłuwać
masę, w zależności od tego jakie nasycenie koloru chcemy uzyskać, należy użyć
mniej lub więcej barwnika. Jeżeli używamy barwnika w proszku, odrobinę pyłu
rozpuścić np. na malej łyżeczce w kropli wody i zabarwić lukier w ten sposób
jak barwnikiem w płynie). Postępując analogicznie jak w przypadku lukru białego
wyciąć z masy 6 dużych i 6 małych kwiatów oraz 6 kółek.
Wierzch każdego ciastka
posmarować glazurą morelową (lub klejem jadalnym). Duży, biały kwiatek położyć
na ciastku i delikatnie docisnąć dłonią. Następnie środek kwiatka posmarować
niewielką ilością schłodzonej przegotowanej wody (lub kleju jadalnego). Mały,
różowy kwiatek umieścić na środku dużego. Środek małego kwiatka posmarować
niewielką ilością wody (lub kleju jadalnego) i umieścić na nim białe kółko. W
ten sam sposób zaczynając raz od białego, a raz od różowego kwiatka, wykonać
pozostałych 11 ciastek.
Śliczne, już sobie wyobrażam ile musiałaś pracy w to włożyć
OdpowiedzUsuńowszem, trochę się napracowałam :)
UsuńJa tez lubie dekorowac ciastka.Twoje sa sliczne:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWyglądają nie-sa-mo-wi-cie !
OdpowiedzUsuńTeż mam tę foremkę, ale nie mogę się jakoś zebrać do ciastek stokrotek.
OdpowiedzUsuńzapraszam na konkurs
chętnie wezmę udział :)
Usuń