środa, 23 kwietnia 2014

Zapiekana brukselka pod chrupiąca posypką

Wiele osób nie lubi brukselki, a wystarczy ją odpowiednio przygotować i doprawić, aby była bardzo smaczna :). Kiedy byłam mała dostawałam brukselkę gotowaną jako dodatek do obiadu. Dużo bardziej podoba mi się jednak wersja pieczona z chrupiącą posypką. Taka potrawa także może stanowić jarzynkę do mięsa, jednak równie dobrze sprawdzi się jako samodzielne warzywne danie. Przygotowanie brukselki w takiej formie jest naprawdę nieskomplikowane, polecam spróbować!

Zapiekana brukselka pod chrupiąca posypką

Źródło przepisu: kwestiasmaku.com plus moje zmiany

Składniki na 2 porcje:
  • 400 g brukselki (może być mrożona) 
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 roztarty ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • szczypta startej skórki z cytryny 
  • sól morska 
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • opcjonalnie: 2 łyżki tartego parmezanu (pominęłam)

Do podania:


  • 2 cząstki cytryny do skropienia 
  • oliwa extra vergine

Przygotowanie:

Brukselkę opłukać pod bieżącą wodą lub w misce z zimną wodą. W dużym garnku zagotować wodę, posolić, wrzucić brukselkę (stopniowo, aby woda nie przestawała wrzeć). Gotować bez przykrycia przez ok. 20 - 25 minut, aż będzie miękka. Odcedzić i wyłożyć na talerz. 

W misce wymieszać bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, czosnek, oliwę i skórkę z cytryny. Doprawić solą, pieprzem. Brukselkę umieścić w naczyniu żaroodpornym i posypać przygotowaną mieszanką. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok. 10 minut, aż posypka się zrumieni i będzie chrupiąca. Gotowe danie skropić dużą ilością soku z cytryny i polać oliwą extra vergine. 

Smacznego!!!

Zapiekana brukselka pod chrupiąca posypką
 

1 komentarz:

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj