Po KREWETKACH Z MAKARONEM ORZO cały czas chodziło mi po
głowie przygotowanie innego dania również z tym makaronem. Pierwotnie miałam
pomysł na zastąpienie bulionem naparu z herbatki szafranowo – cytrynowej,
którego użyłam przy krewetkach. Miałam jednak zamrożoną porcje 250 ml bulionu i
ciężko by było z tego uszczknąć kawałek, więc ostatecznie zdecydowałam się na
sos śmietanowy, który zresztą bardzo lubię. Takie połączenie doskonale sprawdza
się w potrawach z makaronem i kurczakiem. Dodałam jeszcze pieczarki i paprykę,
bo lubię :).
A boczek został mi po jakimś innym daniu, więc dorzuciłam, bo czemu by nie. I
tak, trochę drogą improwizacji powstało moje danie, które jest całkiem smaczne
i sycące, więc polecam!
Przepis własny
Składniki na 2-3
porcje:
- ok. 160 g makaronu orzo
- podwójna pierś z kurczaka
- 3 plasterki wędzonego boczku
- 3-4 pieczarki
- 0,5 dużej czerwonej papryki
- oliwa z oliwek
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sproszkowana słodka papryka
- sproszkowana ostra papryka
- 250 ml śmietany 18%*
* w wersji light można
zastąpić jogurtem naturalnym
Przygotowanie:
Makaron ugotować al. dente w osolonym wrzątku. Pierś z
kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, paprykami i zrumienić na
oliwie. Dodać drobno pokrojony boczek oraz obrane i pokrojone w plasterki
pieczarki. Całość smażyć ok. 10 minut, następnie dodać pokrojoną w kostkę
paprykę i smażyć jeszcze 5 minut. Dodać ugotowany makaron, całość doprawić.
Wlać śmietanę, wymieszać i podgrzać krótko (2-3- minuty), redukując nadmiar
płynu. Smacznego!!!
Makaron orzo z kurczakiem i papryką w sosie śmietanowym |
Makaron orzo z kurczakiem i papryką w sosie śmietanowym |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.