czwartek, 3 kwietnia 2014

Piselli Alla Fiorentini

Groszek po florencku

Jak sama nazwa wskazuje dzisiejsze danie jest typową potrawą we Florencji. Groszek podaję zwykle jako samodzielne danie, jednak doskonale będzie pasował także jako dodatek do makaronów, czy mięs. Prosta potrawa na każdą porę roku, którą przygotowuje się bardzo szybko. Jeśli jeszcze nie jedliście tego dania, polecam wypróbować!

Groszek po florencku

Źródło przepisu: kwestiasmaku.com

Składniki na 1-2 porcje:
  • 250 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego) 
  • 4 – 5 plasterków wędzonego boczku 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól morska 
  • świeżo zmielony czarny pieprz 
  • opcjonalnie – natka pietruszki


Przygotowanie:

W rondlu lub na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić drobno posiekany czosnek, a następnie pokrojony boczek. Smażyć od czasu do czasu mieszając, aż boczek się zrumieni, a tłuszcz stopi. Dodać groszek, doprawić solą, pieprzem, wymieszać i chwilę razem podsmażać. Wlać tyle wody, aby przykryć groszek i gotować bez przykrycia, aż cały płyn wyparuje – 10-15 minut.  

Podawać jako samodzielne danie lub dodatek do makaronu, czy mięsa.

Czas przygotowania: 25-30 minut

Groszek po florencku

Groszek po florencku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj