wtorek, 15 kwietnia 2014

Cykoria duszona w winie

Kwiecień to już koniec sezonu na cykorię, jednak można jeszcze upolować ładne sztuki. Cykoria duszona w winie to niezwykle prosta w przygotowaniu przekąska. Ale uwaga, nie jest to danie dla wszystkich. Ser roquefort ma bardzo intensywny zapach i smak, który nie każdemu może pasować. Jeżeli jednak gustujecie w serach pleśniowych do potrawa w sam raz dla Was!

Cykoria duszona w winie

Cykoria duszona w winie
Źródło przepisu: „Poradnik domowy”

 
Składniki na 3 porcje:
  • 3 cykorie
  • 2 łyżki masła
  • 2/3 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • łyżka majeranku
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 0,5 łyżeczki bazylii
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól morska
  • 100 g sera typu rokpol (u mnie roquefort)


Przygotowanie:

Cykorie pokroić na kawałki i podsmażyć na maśle. Zalać winem, dusić 10-15 minut. Dodać śmietaną, zioła, sól i pieprz. Dusić jeszcze  5 minut. Przed podaniem posypać rozkruszonym serem pleśniowym. Serwować jako gorącą przystawkę i chrupiącą bagietką.

Cykoria duszona w winie
Cykoria duszona w winie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj