czwartek, 20 lutego 2014

Tort Tiramisu

Dotychczas mając ochotę na włoski deser tiramisu robiłam trochę oszukaną wersję z gotowych biszkoptów. Jest na pewno prostsza i szybka w wykonaniu. Kiedy jednak zrobiłam prawdziwy tort tiramisu zakochałam się z nim bez pamięci i podejrzewam, że już nigdy nie wrócę do uproszczonej wersji tego deseru. Z pełną odpowiedzialnością mogę powiedzieć, że jest to prawdopodobnie najlepsze ciasto jakie w życiu jadłam i prawdopodobnie najlepsze jakie zrobiłam. Tego wspaniałego, delikatnego smaku nie jestem w stanie opisać słowami, musicie koniecznie sami go spróbować. Przepis Doroty zarówno na sam biszkopt jak i cały tort okazał się idealny, nie chcę żadnego innego!

Tort Tiramisu

Źródło przepisu: mojewypieki.com
Tort Tiramisu

Składniki:
  • 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka) 
  • 130 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 g mąki pszennej
  • 33 g mąki ziemniaczanej
Do nasączenia biszkoptu:
  • 160 ml ostudzonej bardzo mocnej kawy
  • 80 ml likieru kawowego
Masa:
  • 750 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietany kremówki 36%
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
  • 100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach

Przygotowanie:

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania porcjami dodawać cukier, następnie cały czas ubijając po jednym żółtku. Mąki wymieszać, przesiać, dodać do ciasta i delikatnie wmieszać łyżką.

Dno tortownicy o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do formy, wyrównać wierzch  i piec w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez około 30-40 minut (lub dłużej, do tzw. „suchego patyczka).

Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika, opuścić w formie z wysokości k. 60 cm na podłogę, odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Wystudzone ciasto przekroić na trzy blaty.

Zimną kawę wymieszać z likierem. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i ekstrakt waniliowy. Dodać serek mascarpone i wymieszać np. mikserem.

Pierwszy blat biszkoptu wyłożyć na paterę i nasączyć 1/3 mieszanki kawy i likieru. Następnie wyłożyć 1/3 masy z mascarpone i posypać 1/3 wiórków czekoladowych. Przykryć drugim biszkoptem, nasączyć ponczem itd. kończąc tort masą z mascarpone posypaną ostatnią częścią wiórków. Boki tortu również wysmarować masą. Ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny. Smacznego!


Tort Tiramisu
 
Tort Tiramisu

Tort Tiramisu

Tort Tiramisu
Mascarpone Karnawał 2014

6 komentarzy:

  1. Robiłam ten tort. Masz rację, jest rewelacyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ktoś kradnie twoje zdjęcia i treści
    http://podkuch.blogspot.com/2014/07/mieszanka-krokietowo-nalesnikowa.html

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pysznie :D pytanie... czy do biszkoptu nie dodaje się sody/proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  4. już raz robiłam tort jest pyszny:-).czy dostępny jest podobny przepis na biszkopt ale w wersji kakaowej na Twoim blogu?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj