Dotychczasowe przepisy na makaron conchiglioni, które Wam
prezentowałam nie zawierały mięsa. Na ciepło podawałam Wam przepis na MUSZLE ZE SZPINAKIEM oraz MUSZLE Z PIECZONĄ PAPRYKĄ I POMIDORAMI. Muszę przyznać, że te dzisiejsze z mięsem smakują mi
najbardziej! Nie wiem czy to dlatego, że w ogóle chyba wolę dania z mięsem, czy
po prostu odpowiada mi konkretnie ten smak. Mięso mielone wraz z szynką (można dodać również boczek) jest
delikatnie doprawione i wymieszane ze śmietaną i szczypiorkiem. Nie jest to
mocno wyszukane połączenie, a smakuje wyśmienicie! Dodatkowo farsz przygotowuje
się bardzo szybko, ponieważ makaron nadziewamy surowym mięsem, nie trzeba go
podsmażać wcześniej na patelni co mocno skraca czas przygotowania całego dania.
Muszle makaronowe (conchiglioni) faszerowane mięsem |
Muszle makaronowe (conchiglioni) faszerowane mięsem |
Receptura wzorowana na przepisie z Poradnika domowego
Składniki na 2 małe
porcje:
- 14 sztuk makaronu conchiglioni (duże muszle)
- 15 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 10 dag szynki
- 4 łyżki śmietany 36%
- pęczek szczypiorku
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- suszone oregano
- suszona bazylia
Uwaga: jeśli chcesz przygotować większą ilość makaronu podwój proporcje składników, a zamiast kolejnych 10 dag szynki, dodaj 10 dag boczku.
Przygotowanie:
Makaron gotować przez 7 minut w osolonym wrzątku. Następnie
przełożyć na talerz (otworem do dołu)
wyłożonym ręcznikiem papierowym i odstawić do przestudzenia (jeżeli chcecie ugotować makaron wcześniej,
kiedy wystygnie należy przykryć go folią, aby nie wysechł).
Szynkę pokroić w drobna kostkę, wymieszać z mięsem mielonym. Dodać 2 łyżki śmietany, połowę posiekanego szczypiorku i doprawić do smaku. Farsz wymieszać i napełnić nim muszle. Makaron układać w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, polać pozostałą śmietaną i przykryć (osobiście piekłam bez przykrycia, makaron jest wtedy chrupiący). Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30-35 minut. Oprószyć pozostałym szczypiorkiem i od razu podawać.
Szynkę pokroić w drobna kostkę, wymieszać z mięsem mielonym. Dodać 2 łyżki śmietany, połowę posiekanego szczypiorku i doprawić do smaku. Farsz wymieszać i napełnić nim muszle. Makaron układać w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, polać pozostałą śmietaną i przykryć (osobiście piekłam bez przykrycia, makaron jest wtedy chrupiący). Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30-35 minut. Oprószyć pozostałym szczypiorkiem i od razu podawać.
GDZIE TE MUSZLE KUPIC:) PRZEPIS EXTRA:) ZROBIE TYLKO MUSZLI BRAK
OdpowiedzUsuńWiesz widuję je w wielu marketach np. w Auchanie lub Piotrze i Pawle. Poszukaj koniecznie bo danie jest pyszne!
UsuńPyszności:-) Wyglądają bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńzapiekane muszle uwielbiam:)do tej pory robiłam w wersji bolońskiej:) podoba mi się pomysł faszerowaniem surowym mięsem:)
OdpowiedzUsuńzrobiłam te muszle, są świetne. Ale z chęcią bym polała je jakimś dresingiem lub sosem... np. śmietanowym... Może jakieś pomysły? A co myślicie o zapiekaniu tych muszli pod żółtym serem?
OdpowiedzUsuńSos śmietanowy to dobry pomysł, podobnie jak ser żółty :) Proponuję sos: śmietana, jajko, starty ser i przyprawy.
UsuńA jaką śmietanę użyć?
UsuńU mnie śmietana kremówka 36%.
UsuńA czy sos czosnkowy by pasował do tego dania?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak :)
UsuńZastanawiałam się czy można to podać w formie przystawki na zimno? Czy smakuje równie dobrze?
OdpowiedzUsuńJeśli chcesz podać muszle makaronowe jako przystawkę sugerowałabym z innym farszem. Zapraszam do zakładki "makarony" gdzie znajdziesz kilka propozycji.
UsuńCzy muszle wcześniej trzeba ugotować ?
OdpowiedzUsuńTak, zgodnie z przepisem: Makaron gotować przez 7 minut w osolonym wrzątku.
UsuńAle mięso mielone surowe ? Dopytuję na wszelki wypadek, bo od kilku miesięcy Twoje przepisy zachwycają moich wybrednych znajomych i nie chciałabym tym razem popełnić jakiejś gafy kulinarnej :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam. Beata.
Tak surowe, pieczemy pół godziny w wysokiej temperaturze :).
UsuńBardzo się cieszę, że korzystasz z przepisów i zapraszam ponownie :).
Pozdrawiam
MK
Bardzo dziękuje za odp. Jutro próba :)
UsuńCiasto marchewkowe dochodzi w piekarniku, też na jutro :)
pozdrawiam. B.
Jak pani ustawia piekarnik na 200 st, ale z termoobiegiem czy z grzałką??
OdpowiedzUsuńBez termoobiegu ustawiam :)
UsuńJuz robię muszle,zapewne wyjdą mi smaczne,tak jak każdy Pani przepis...dziękuję:))
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło ☺️ Życzę smacznego 🍴
Usuń