piątek, 1 listopada 2013

Tortilla española z chorizo i czerwoną papryką

Dziś u mnie kuchnia hiszpańska. Tortilla de patatas, czyli tortilla ziemniaczana, nazywana także tortilla española, czyli tortilla hiszpańska. Jest to rodzaj omletu z dodatkiem ziemniaków oraz innych składników warzywnych i/lub mięsnych. Przygotować można ją na kilka sposobów. Rozmąconymi jajkami należy zalać podsmażone wcześniej na patelni składniki lub wymieszać w misce jajka z dodatkami i gotową mieszankę przelać na patelnię. Następnie smażymy naszą tortillę pod przykryciem przez kilka minut, a pod koniec wstawiamy na chwilę do piekarnika, aby jej wierzch się ściął. Tak możemy zrobić jeżeli mamy odpowiednią patelnię lub przełożymy tortillę do innego naczynia. Ja niestety posiadam patelnię z plastikowa rączką, której do piekarnika włożyć nie mogę, stąd wykorzystałam inny pomysł na równe „upieczenie” mojego omleta. Po kilku minutach podsmażania, patelnię przykrywamy dużym talerzem, szybko przekręcamy patelnię z talerzem, tak aby nasza tortilla znalazła się na talerzu, a następnie delikatnie zsuwamy omlet z powrotem na patelnię. Z pozoru ten sposób może wydawać się trudny, jednak już za pierwszym razem wyszło mi to całkiem nieźle, także nie ma się czego obawiać.

Tortilla española z chorizo i czerwoną papryką

Mój przepis na tortillę hiszpańską poza jajkami i ziemniakami zawiera kiełbasę chorizo, bardzo popularny składnik tej potrawy oraz czerwona paprykę, a także odrobinę cebuli i czosnku. Dodatkowo omlet posypałam startym żółtym serem, który to rozpuszczony, przyjemnie się ciągnął w czasie krojenia i jedzenia. Brakowało mi zielonego elementu w tej potrawie, dlatego wierzch tortilli posypałam siekaną natką pietruszki. Danie fajne jako przekąska dla 2 osób, jednak z powodzeniem sprawdzi się w roli obiadu, ponieważ dzięki zawartości ziemniaków i kiełbasy omlet hiszpański jest dużo bardziej syty niż taki zwykły omlecik śniadaniowy :).

Tortilla española z chorizo i czerwoną papryką
Przepis własny 

Składniki na 1 tortillę o średnicy około 20 cm:
  • 3 średnie lub 4 małe ziemniaki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dag kiełbasy chorizo (jedno pojedyncze pęto)
  • czerwona papryka
  • 3 jajka
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • garść startego żółtego sera np. goudy
  • pół pęczka natki pietruszki

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i ugotować w wodzie z dodatkiem soli*. Na patelni o średnicy około 20 cm rozgrzać oliwę z oliwek oraz masło. Podsmażyć drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Następnie dodać i zrumienić ugotowane ziemniaki. Kiełbasę pokroić w pół plasterki, a paprykę w kostkę, dorzucić na patelnię i podsmażyć przez około 5 minut.

Jajka rozkłócić widelcem w misce z solą i pieprzem. Składniki na patelni wyrównać i zalać masą jajeczną. Patelnię przykryć pokrywką i smażyć około 10 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu podważając delikatnie spod omleta w ten sposób, aby masa jajeczna z wierzchu wpływała pod spód.

Kiedy masa będzie dosyć ścięta, ale luźna na wierzchu, patelnię przykryć talerzem, odwrócić do góry bogami i zsunąć omlet z talerza z powrotem na patelnię. Posypać startym żółtym serem, przykryć pokrywką i smażyć jeszcze kilka minut, aż ser się rozpuści. Tortilla powinna być miękka w środku, a spieczona i rumiana na zewnątrz. Przełożyć na talerz, posypać posiekaną natka pietruszki i od razu podawać.

*możemy użyć surowych ziemniaków, jednak wtedy należy je smażyć dłużej, do momentu gdy będą miękkie. 

Uwaga: tortillę hiszpańską możemy zrobić na wiele sposobów, łącząc jajka i ziemniaki z niemalże dowolnymi składnikami. Pasują tutaj brokuły, szynka, zielony groszek, szpinak, fasolką, grzyby, czy pomidory


Tortilla española z chorizo i czerwoną papryką

Tortilla española z chorizo i czerwoną papryką

9 komentarzy:

  1. Bejbe a może uda się dodawać czas przeznaczony na przygotowanie jedzenia? Pysznie wygląda ta tortilla :) //Rudzik

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo dobry pomysł! Spróbuję tak robić Kochana :) Miło mi, że tu zaglądasz :)

      Usuń
  2. Mi nigdy nie wychodzi tak pięknie jak Tobie :). Mam nieziemskiego smaka na nią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kam cia powiedz mi proszę, w którym momencie pojawia się problem? Na pewno znajdziemy rozwiązanie :)

      Usuń
  3. wyglada jak pizza, a to oznacza - apetycznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda, bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo mi miło, że tortilla hiszpańska przypadła Wam do gustu!

    OdpowiedzUsuń
  6. och... zjadłabym kawałeczek albo dwa :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj