Dziś u mnie kuchnia hiszpańska. Tortilla de patatas, czyli tortilla ziemniaczana, nazywana także tortilla
española, czyli tortilla hiszpańska.
Jest to rodzaj omletu z dodatkiem ziemniaków oraz innych składników
warzywnych i/lub mięsnych. Przygotować można ją na kilka sposobów. Rozmąconymi
jajkami należy zalać podsmażone wcześniej na patelni składniki lub wymieszać w
misce jajka z dodatkami i gotową mieszankę przelać na patelnię. Następnie smażymy
naszą tortillę pod przykryciem przez kilka minut, a pod koniec wstawiamy na
chwilę do piekarnika, aby jej wierzch się ściął. Tak możemy zrobić jeżeli mamy
odpowiednią patelnię lub przełożymy tortillę do innego naczynia. Ja niestety
posiadam patelnię z plastikowa rączką, której do piekarnika włożyć nie mogę,
stąd wykorzystałam inny pomysł na równe „upieczenie” mojego omleta. Po kilku
minutach podsmażania, patelnię przykrywamy dużym talerzem, szybko przekręcamy
patelnię z talerzem, tak aby nasza tortilla znalazła się na talerzu, a
następnie delikatnie zsuwamy omlet z powrotem na patelnię. Z pozoru ten sposób
może wydawać się trudny, jednak już za pierwszym razem wyszło mi to całkiem
nieźle, także nie ma się czego obawiać.
Tortilla española z chorizo i czerwoną papryką |
Mój przepis na tortillę hiszpańską poza jajkami i ziemniakami zawiera kiełbasę chorizo, bardzo popularny składnik tej potrawy oraz czerwona paprykę, a także odrobinę cebuli i czosnku. Dodatkowo omlet posypałam startym żółtym serem, który to rozpuszczony, przyjemnie się ciągnął w czasie krojenia i jedzenia. Brakowało mi zielonego elementu w tej potrawie, dlatego wierzch tortilli posypałam siekaną natką pietruszki. Danie fajne jako przekąska dla 2 osób, jednak z powodzeniem sprawdzi się w roli obiadu, ponieważ dzięki zawartości ziemniaków i kiełbasy omlet hiszpański jest dużo bardziej syty niż taki zwykły omlecik śniadaniowy :).
Tortilla española z chorizo i czerwoną papryką |
Przepis własny
Składniki na 1
tortillę o średnicy około 20 cm:
- 3 średnie lub 4 małe ziemniaki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 0,5 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 10 dag kiełbasy chorizo (jedno pojedyncze pęto)
- czerwona papryka
- 3 jajka
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- garść startego żółtego sera np. goudy
- pół pęczka natki pietruszki
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i ugotować w wodzie z
dodatkiem soli*. Na patelni o średnicy około 20 cm rozgrzać oliwę z oliwek oraz
masło. Podsmażyć drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Następnie dodać i
zrumienić ugotowane ziemniaki. Kiełbasę pokroić w pół plasterki, a paprykę w
kostkę, dorzucić na patelnię i podsmażyć przez około 5 minut.
Jajka rozkłócić widelcem w misce z solą i pieprzem.
Składniki na patelni wyrównać i zalać masą jajeczną. Patelnię przykryć pokrywką
i smażyć około 10 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu podważając
delikatnie spod omleta w ten sposób, aby masa jajeczna z wierzchu wpływała pod
spód.
Kiedy masa będzie dosyć ścięta, ale luźna na wierzchu,
patelnię przykryć talerzem, odwrócić do góry bogami i zsunąć omlet z talerza z
powrotem na patelnię. Posypać startym żółtym serem, przykryć pokrywką i smażyć
jeszcze kilka minut, aż ser się rozpuści. Tortilla powinna być miękka w środku,
a spieczona i rumiana na zewnątrz. Przełożyć na talerz, posypać posiekaną natka
pietruszki i od razu podawać.
*możemy użyć surowych
ziemniaków, jednak wtedy należy je smażyć dłużej, do momentu gdy będą miękkie.
Uwaga:
tortillę hiszpańską możemy zrobić na wiele sposobów, łącząc jajka i ziemniaki z
niemalże dowolnymi składnikami. Pasują tutaj brokuły, szynka, zielony groszek,
szpinak, fasolką, grzyby, czy pomidoryTortilla española z chorizo i czerwoną papryką |
Tortilla española z chorizo i czerwoną papryką |
Wygląda przesmacznie! :)
OdpowiedzUsuńBejbe a może uda się dodawać czas przeznaczony na przygotowanie jedzenia? Pysznie wygląda ta tortilla :) //Rudzik
OdpowiedzUsuńTo bardzo dobry pomysł! Spróbuję tak robić Kochana :) Miło mi, że tu zaglądasz :)
UsuńMi nigdy nie wychodzi tak pięknie jak Tobie :). Mam nieziemskiego smaka na nią :)
OdpowiedzUsuńKam cia powiedz mi proszę, w którym momencie pojawia się problem? Na pewno znajdziemy rozwiązanie :)
Usuńwyglada jak pizza, a to oznacza - apetycznie! ;)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że tortilla hiszpańska przypadła Wam do gustu!
OdpowiedzUsuńoch... zjadłabym kawałeczek albo dwa :)
OdpowiedzUsuń