wtorek, 20 sierpnia 2013

Pizza z pieczarkami, szynką parmeńską i papryczką chilli

Bloga prowadzę już ponad pół roku, a jeszcze nie było u mnie pizzy? Jak to możliwe? Przecież ja pizzę kocham miłością wielką od dziecka! Na pewno nie jestem odosobniona, właściwie nie znam osoby, która pizzy nie lubi :) W domu robiłam pizzę już wielokrotnie jednak zupełnie inną niż ta prezentowana dziś. Wcześniej (trochę pod dyktando mojego męża) moja domowa pizza miała maksymalnie dużo składników, salami, pieczarki, pomidory, oliwki i ze trzy warstwy sera :P, a pod ich ciężarem uginało się grube ciasto… Nic dziwnego, że w takiej wersji wielka kwadratowa pizza wystarczyła dla sześciu osób. Nawet nie była taka zła, ale w moim odczuciu nie tak powinna wyglądać prawdziwa pizza. Pozwolę sobie zacytować Grzegorza Łapanowskiego: „ Pizza, to potrawa biednych ludzi i ma sens, gdy nie przesadzamy z dodatkami”. No właśnie coś w tym jest :)
 
Pizza z pieczarkami, szynką parmeńską i papryczką chilli

Jeżeli chodzi o samo ciasto, to większość przepisów jakie znalazłam podawała proporcje na dwa, trzy placki, a ja chciałam jeden dlatego zredukowałam odpowiednio składniki, tak aby otrzymać jedną dużą pizzę, w sam raz dla dwóch osób.  Składniki możecie użyć dowolne, pamiętając jednak, że warzywa, które puszczają wodę tj. np. papryka czy cukinia dobrze będzie wcześniej zgrillować, aby nie utracić chrupkości ciasta. Do mojej wersji wybrałam pieczarki, słoną i wyrazistą w smaku szynkę parmeńską, ostrą papryczkę chilli oraz aromatyczne oregano. Prosty i smaczny zestaw.

Pizza z pieczarkami, szynką parmeńską i papryczką chilli

Przepis własny

Składniki na jedną, dużą pizzę:

Ciasto:
  • 100 ml ciepłej wody
  • 18 g świeżych drożdży
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 170 g mąki pszennej (szklanka) + do podsypywania
  • pełna łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Nadzienie (dowolne):
  • sos pomidorowy ( np. z TEGO przepisu)
  • kilka listków świeżego oregano
  • ok. 150 g startej mozzarelli
  • 2-3 duże pieczarki obrane i pokrojone w cienki plastry
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej
  • drobno posiekana papryczka chilli


Przygotowanie:

Do ciepłej wody dodać świeże drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na kwadrans. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, oliwę z oliwek i wcześniej przygotowany drożdżowy rozczyn. Wszystkie składniki wymieszać np. widelcem, następnie wyrobić gładkie ciasto (wyrabiać około 15 minut). Przykryć ściereczką lub folią i odstawić w ciepłe, nieprzewiewne, spokojne miejsce na 1-1,5 godziny – w tym czasie ciasto powinno znacznie zwiększyć swoją objętość.

Uwaga: jeżeli ciasto przykrywamy ściereczką dobrze jest je nasmarować oliwą, aby nie wyschło, jeżeli przykrywamy miskę folią, ciasto oprószmy mąką, aby po wyrośnięciu nie przykleiło się do folii.
 
Wyrośnięte ciasto rozpłaszczyć ręką, a następnie rozwałkować na cienki placek, nadając mu odpowiedni kształt. Ułożyć na wysmarowanej oliwą lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze (papier do pieczenia skropić oliwą).  Ciasto równomiernie posmarować sosem pomidorowym, oprószyć serem mozzarellą, oregano, następnie układać ulubione składniki np. plasterki pieczarek, szynki parmeńskiej i drobno posiekanej papryczki chili.

Pizzę piec w piekarniku nagrzanym do 240 stopni, na funkcji „grzanie dolne + termo obieg”, ustawiając blachę na spodzie piekarnika, przez 10-12 minut, aż boki pizzy delikatnie się zarumienią, a spód będzie upieczony i chrupiący. Wyjąć pizzę, posypać listkami świeżego oregano i pokroić na trójkątne kawałki. Smacznego!


Pizza z pieczarkami, szynką parmeńską i papryczką chilli

Pizza z pieczarkami, szynką parmeńską i papryczką chilli

Pizza z pieczarkami, szynką parmeńską i papryczką chilli

19 komentarzy:

  1. pikantna, cieniutka - pizza idealna! wygląda smakowicie:) Zjadłabym i to zdecydowanie więcej niż 1 kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  2. domowa pizza? najlepsza pizza.

    może zainteresuje Cię moje rozdanie kulinarne?:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mm, patrząc na te zdjęcia od razu naszła mnie ochota na pizzę ..gdybym tylko mogła urwać się na chwilkę z pracy :P ale na kolację chyba sobie taką zaserwuję ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Pizza wygląda fantastycznie! Chetnie skorzystam z twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pizza prezentuje się bardzo ładnie, przetestowałem już wiele przepisów na pizzę w poszukiwaniu tego idealnego, no i dalej szukam :D Z Twojego skorzystam w najbliższym czasie. Przy robieniu pizzy ważne jest przesianie mąki (napowietrzenie) no i ciepła woda do drożdży.
    Bardzo podoba mi się Twój blog, przepisy oraz apetyczne zdjęcia gotowych potraw zachęcają do własnych kuchennych rewolucji ;) uff się rozpisałem...
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, że podoba Ci się mój blog, miłe słowa to dla mnie najlepsza nagroda za ciężka pracę :) Zachęcam do wypróbowania przepisu i ciekawa jestem opinii. Dziękuję również za cenne uwagi!

      Usuń
  6. Ja również przetestuję przepis, ponieważ sam poszukuję tego idealnego na pizzę. :) Bardzo ładny blog, przepisy i zdjęcia gotowych potraw zachęcają do własnych kuchennych rewolucji. :D
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Pizzę z taką kombinacją dodatków zapisuję sobie do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wypróbowałam przepis i nie żałuje, pizza była pyszna a ciasto jak dla mnie bardzo smaczne.
    Gościom też smakowało :)
    Będę częściej zaglądać
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. próbowała - pycha! ciasto wychodzi idealnie. Włosi, bójcie się!

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziś robiłam z tego przepisu-wyszła lux!!! Pierś z kurczaka w cieście francuskim również bdb:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj