Bloga prowadzę już ponad pół roku, a jeszcze nie było u mnie
pizzy? Jak to możliwe? Przecież ja pizzę kocham miłością wielką od dziecka! Na
pewno nie jestem odosobniona, właściwie nie znam osoby, która pizzy nie lubi :) W
domu robiłam pizzę już wielokrotnie jednak zupełnie inną niż ta prezentowana
dziś. Wcześniej (trochę pod dyktando mojego męża) moja domowa pizza miała
maksymalnie dużo składników, salami, pieczarki, pomidory, oliwki i ze trzy
warstwy sera :P, a pod ich ciężarem uginało się grube ciasto… Nic dziwnego, że
w takiej wersji wielka kwadratowa pizza wystarczyła dla sześciu osób. Nawet nie
była taka zła, ale w moim odczuciu nie tak powinna wyglądać prawdziwa pizza.
Pozwolę sobie zacytować Grzegorza Łapanowskiego: „ Pizza, to potrawa biednych
ludzi i ma sens, gdy nie przesadzamy z dodatkami”. No właśnie coś w tym jest :)
Pizza z pieczarkami, szynką parmeńską i papryczką chilli |
Jeżeli chodzi o samo ciasto, to większość przepisów jakie znalazłam podawała proporcje na dwa, trzy placki, a ja chciałam jeden dlatego zredukowałam odpowiednio składniki, tak aby otrzymać jedną dużą pizzę, w sam raz dla dwóch osób. Składniki możecie użyć dowolne, pamiętając jednak, że warzywa, które puszczają wodę tj. np. papryka czy cukinia dobrze będzie wcześniej zgrillować, aby nie utracić chrupkości ciasta. Do mojej wersji wybrałam pieczarki, słoną i wyrazistą w smaku szynkę parmeńską, ostrą papryczkę chilli oraz aromatyczne oregano. Prosty i smaczny zestaw.
Składniki na jedną, dużą pizzę:
Ciasto:
- 100 ml ciepłej wody
- 18 g świeżych drożdży
- 0,5 łyżeczki cukru
- 170 g mąki pszennej (szklanka) + do podsypywania
- pełna łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Nadzienie (dowolne):
- sos pomidorowy ( np. z TEGO przepisu)
- kilka listków świeżego oregano
- ok. 150 g startej mozzarelli
- 2-3 duże pieczarki obrane i pokrojone w cienki plastry
- kilka plastrów szynki parmeńskiej
- drobno posiekana papryczka chilli
Przygotowanie:
Do ciepłej wody dodać świeże drożdże i cukier, wymieszać i
odstawić na kwadrans. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, oliwę z oliwek i
wcześniej przygotowany drożdżowy rozczyn. Wszystkie składniki wymieszać np.
widelcem, następnie wyrobić gładkie ciasto (wyrabiać około 15 minut). Przykryć
ściereczką lub folią i odstawić w ciepłe, nieprzewiewne, spokojne miejsce na
1-1,5 godziny – w tym czasie ciasto powinno znacznie zwiększyć swoją objętość.
Uwaga: jeżeli ciasto przykrywamy ściereczką dobrze
jest je nasmarować oliwą, aby nie wyschło, jeżeli przykrywamy miskę folią,
ciasto oprószmy mąką, aby po wyrośnięciu nie przykleiło się do folii.
Wyrośnięte ciasto rozpłaszczyć ręką, a następnie rozwałkować na cienki placek, nadając mu odpowiedni kształt. Ułożyć na wysmarowanej oliwą lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze (papier do pieczenia skropić oliwą). Ciasto równomiernie posmarować sosem pomidorowym, oprószyć serem mozzarellą, oregano, następnie układać ulubione składniki np. plasterki pieczarek, szynki parmeńskiej i drobno posiekanej papryczki chili.
Pizzę piec w piekarniku nagrzanym do 240 stopni, na funkcji
„grzanie dolne + termo obieg”, ustawiając blachę na spodzie piekarnika, przez
10-12 minut, aż boki pizzy delikatnie się
zarumienią, a spód będzie upieczony i chrupiący. Wyjąć pizzę, posypać listkami
świeżego oregano i pokroić na trójkątne kawałki. Smacznego!
Pizza z pieczarkami, szynką parmeńską i papryczką chilli |
Pizza z pieczarkami, szynką parmeńską i papryczką chilli |
Pizza z pieczarkami, szynką parmeńską i papryczką chilli |
pikantna, cieniutka - pizza idealna! wygląda smakowicie:) Zjadłabym i to zdecydowanie więcej niż 1 kawałek!
OdpowiedzUsuńCiężko jest poprzestać na jednym kawałku :)
Usuńdomowa pizza? najlepsza pizza.
OdpowiedzUsuńmoże zainteresuje Cię moje rozdanie kulinarne?:)
już do Ciebie zaglądam :)
Usuńmm, patrząc na te zdjęcia od razu naszła mnie ochota na pizzę ..gdybym tylko mogła urwać się na chwilkę z pracy :P ale na kolację chyba sobie taką zaserwuję ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego!
UsuńPizza wygląda fantastycznie! Chetnie skorzystam z twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńCzekam na wrażenia :)
UsuńPizza prezentuje się bardzo ładnie, przetestowałem już wiele przepisów na pizzę w poszukiwaniu tego idealnego, no i dalej szukam :D Z Twojego skorzystam w najbliższym czasie. Przy robieniu pizzy ważne jest przesianie mąki (napowietrzenie) no i ciepła woda do drożdży.
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się Twój blog, przepisy oraz apetyczne zdjęcia gotowych potraw zachęcają do własnych kuchennych rewolucji ;) uff się rozpisałem...
Pozdrawiam :)
Bardzo mi miło, że podoba Ci się mój blog, miłe słowa to dla mnie najlepsza nagroda za ciężka pracę :) Zachęcam do wypróbowania przepisu i ciekawa jestem opinii. Dziękuję również za cenne uwagi!
UsuńJa również przetestuję przepis, ponieważ sam poszukuję tego idealnego na pizzę. :) Bardzo ładny blog, przepisy i zdjęcia gotowych potraw zachęcają do własnych kuchennych rewolucji. :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Pizzę z taką kombinacją dodatków zapisuję sobie do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńWypróbowałam przepis i nie żałuje, pizza była pyszna a ciasto jak dla mnie bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńGościom też smakowało :)
Będę częściej zaglądać
Pozdrawiam
Bardzo się cieszę i zapraszam!
Usuńpróbowała - pycha! ciasto wychodzi idealnie. Włosi, bójcie się!
OdpowiedzUsuń:D
UsuńDziś robiłam z tego przepisu-wyszła lux!!! Pierś z kurczaka w cieście francuskim również bdb:)
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę!
Usuń