wtorek, 4 marca 2014

Ryba w papilotach podana z pieczonymi ziemniakami i salsą pomidorową

Ostatnio mam wielką ochotę na ryby. Mogłabym je jeść codziennie. Szczególnie lubię pstrągi, a jeszcze bardziej dorsze, bo praktycznie nie maja ości. Pomysł na „rybę w papilotach” podpatrzyłam jakiś czas temu u Grzegorza Łapanowskiego. Piekł on łososia wraz z warzywami w sakiewce z papieru do pieczenia. W mojej wersji wykorzystałam folię aluminiową, a warzywa podałam oddzielnie. Ziemniaki pieczone, a z pomidorów przygotowałam salsę. Dobrym pomysłem jest dodanie do samej ryby warzyw takich jak np. marchewka, cukinia, czy koper włoski. To właśnie taki zestaw wykorzystał w swoim programie G. Ł.

Ryba w papilotach
Czy sakiewkę zrobicie z papieru do pieczenia, czy z folii aluminiowej nie ma znaczenia. Chodzi o to, aby szczelnie zawinąć rybę, a będzie wtedy niezwykle soczysta i aromatyczna. Dodatek masła uważam za dodatkowy atut tego dania. Polecam wypróbować.

Ryba w papilotach
 
Przepis własny 

Składniki dla 2 osób:
  • 2 filety np. pstrąga lub dorsza bez skóry
  • cytryna
  • imbir
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • niewielka ilość masła
Ziemniaki:
  • 3-4 ziemniaki
  • oliwa z oliwek
  • sproszkowana papryka ostra i słodka
  • suszony tymianek
  • suszony rozmaryn
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Salsa pomidorowa:
  • 2 pomidory
  • oliwa extra virgin
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypiorek

Przygotowanie:

Przygotowanie całego dania zacząć od ziemniaków. Warzywa obrać, pokroić na kawałki, włożyć do garnka z osoloną, zimną wodą i gotować do momentu aż woda zawrze, a następnie odcedzić. Ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obficie skropić oliwą, doprawić  solą, pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i paprykami. Dokładnie obtoczyć ziemniaki w przyprawach. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 35-40 minut.

Rybę opłukać, osuszyć i skropić z sokiem z cytryny. Imbir drobno posiekać, natrzeć nim rybę. Doprawić solą i pieprzem. Rybę ułożyć na folii aluminiowej, na wierzchu umieścić dwa plasterki cytryny oraz niewielką ilość masła. Zwinąć wszystkie boki folii tworząc szczelną sakiewkę. Tak przygotowaną rybę wstawić do piekarnika na ostatnie 12-15 minut pieczenia ziemniaków.

W celu przygotowania salsy umyć i pokroić w niewielką kostkę pomidory. Skropić oliwą, sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem . Czosnek oraz szczypiorek drobno posiekać, dodać do pomidorów i całość wymieszać.
Smacznego!

Czas przygotowania: 60 minut

Ryba w papilotach

Ryba w papilotach

Ryba w papilotach

4 komentarze:

  1. Dzisiaj piątek to właśnie zabieram się za przygotowywanie takiej ryby. Tylko ja mam dorsza, bo tę rybę lubię najbardziej. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzę smacznego! Mi też dorsze najlepiej smakują :)

      Usuń
    2. Fantastyczny przepis. Mężowi tak smakowało, że wylizał talerz do czysta. Pierwszy raz tak się zdarzyło. :)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj