niedziela, 9 marca 2014

Zapiekanka neapolitańska

Zapiekanka neapolitańska to doskonałe połączenie chrupiących warzyw, pysznego makaronu i aromatycznych serów. W przepisie, z którego korzystałam polecono użyć sera owczego. W mojej wersji jednak dodałam parmezan. Z kolei uduszone warzywa pozostawiłam w całości, a nie przecierałam ich przez sito. Nie chciałam tworzyć sosu, ale Wy możecie zrobić w ten sposób. Zmniejszyłam także proporcje składników, aby otrzymać danie dla 2 osób.

Zapiekanka neapolitańska
Wcześniej niechętnie robiłam dania z bakłażanem, ponieważ kiedy odgrzewałam obiad drugiego dnia, bakłażan był gorzki, a cała potrawa przez to niesmaczna. Tutaj prawdopodobnie dzięki leżakowaniu w soli taka sytuacja nie miała miejsca. Stąd możecie wykorzystać dwa bakłażany, dwa razy więcej pomidorów, makaronu i sera i cieszyć się pysznym smakiem zapiekanki neapolitańskiej następnego dnia.

Zapiekanka neapolitańska
Receptura wzorowana na przepisie z „Kolekcji dobrej kuchni”


Składniki na 2 porcje:
  • 1 bakłażan
  • 2 łyżki soli
  • 2 duże pomidory
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 0,5 pęczka bazylii
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 12 dag makaronu (np. kokardki lub rurki) 
  • garść startego parmezanu
  • 10 dag sera mozzarella


Przygotowanie:

Bakłażana umyć, pokroić w plastry, posypać solą i odłożyć na 30 minut, żeby puścił soki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Cebulę obrać, marchewkę oskrobać. Wszystkie warzywa drobno pokroić. Listki bazylii umyć, osuszyć i posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, zrumienić cebulę i marchewkę, następnie dodać pomidory i bazylię, doprawić solą, pieprzem  i dusić aż warzywa zgęstnieją.

Bakłażana opłukać zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i usmażyć na złoto z obu stron na pozostałej oliwie. Następnie osączyć z tłuszczu.

 Makaron ugotować al. dente w osolonej wodzie, następnie zahartować i osączyć na sicie. Formę do zapiekania wysmarować tłuszczem. Makaron wymieszać z połową warzyw i parmezanu. Połowę nałożyć do formy, na wierzchu ułożyć plastry bakłażana oraz połowę mozzarelli. Następnie wyłożyć pozostały makaron, plastry bakłażana i ser. Na wierzchu nałożyć pozostałe warzywa i parmezan.
Zapiekankę piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 20-25 minut.

Czas przygotowania: 90 minut


Zapiekanka neapolitańska

Zapiekanka neapolitańska

Zapiekanka neapolitańska

2 komentarze:

  1. Wygląda naprawdę smakowicie. A smakowało zapewne nieziemsko. Bardzo lubię bakłażana, ale zazwyczaj zjadam go tyle, że na następny dzień nic nie zostaje. Na pewno skorzystam z przepisu i to nie raz. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie polecam zrobić od razu podwójną porcję :)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj