Trudno nie kochać kurczaka! Z piersi drobiowych można
przyrządzić mnóstwo pysznych dań, od prostych kotletów i PALUSZKÓW, przez DE VOLAILE, czy KURCZAKA W PARMEZANIE po bardziej wykwintne i skomplikowane
potrawy. Wystarczy odrobina przypraw i warzyw, aby stworzyć pyszny obiad.
Pieczone piersi z kurczaka z pomidorkami koktajlowymi |
Moja dzisiejsza propozycja wzorowana jest na przepisie
Jamiego Olivera, który znalazłam w książce „30 minut w kuchni”. Metoda szybkiego podsmażenia mięsa na dużym
ogniu, powoduje, że podczas pieczenia kurczak pozostaje soczysty w środku. Mamy
tutaj boczek, aromatyczne przyprawy i pomidorki koktajlowe, które nie tylko
pięknie wyglądają na talerzu, ale i doskonale smakują. Pamiętajcie, aby zjadać
je w całości, ponieważ gorące soki lubią tryskać na boki :P. Danie uzupełniają
ziemniaki, ale nie po prostu ugotowane, ani też nie upieczone, a podsmażone i
to dodatkowo z czosnkiem co wzbogaca ich smak! Naprawdę fajny, prosty obiad dla
każdego.
Pieczone piersi z kurczaka z pomidorkami koktajlowymi |
Receptura wzorowana na przepisie Jamiego Olivera
Składniki na 2
porcje:
- podwójna pierś z kurczaka
- suszone oregano
- suszony rozmaryn
- sproszkowana papryka (słodka lub ostra)
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- oliwa z oliwek
- 50 g wędzonego boczku
- 250 g pomidorków koktajlowych (na gałązkach)
- cytryna
- 4-5 dużych ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić na 2-4 części zależnie od wielkości
i ugotować w osolonym wrzątku. Piersi z kurczaka posypać z obu stron solą,
pieprzem, oregano, rozmarynem i papryką oraz skropić oliwą. Boczek pokroić w
drobną kostkę i wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię. Szybko zrumienić,
następnie na patelni ułożyć kurczaka i smażyć 4-5- minut z obu stron na dużym
ogniu.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć podsmażonego kurczaka wraz z
boczkiem i sokami z patelni. Dorzucić umyte pomidorki koktajlowe na gałązkach
oraz pokrojoną na ćwiartki cytrynę. Piec
w piekarniku nagrzanym do 260 stopni na funkcji grill + grzanie górne przez
15-20 minut (jeśli nie macie funkcji
grilla, wystarczy grzanie dolne + górne, ale wtedy w niższej temperaturze ok.
200 stopni).
Ugotowane ziemniaki odcedzić, wrzucić na patelnię po smażeniu kurczaka i wlać sporo oliwy z oliwek. Oprószyć rozmarynem, w razie potrzeby posolić i smażyć kilkanaście minut na średnim ogniu. Czosnek drobno posiekać, dodać do ziemniaków i przemieszać.
Ugotowane ziemniaki odcedzić, wrzucić na patelnię po smażeniu kurczaka i wlać sporo oliwy z oliwek. Oprószyć rozmarynem, w razie potrzeby posolić i smażyć kilkanaście minut na średnim ogniu. Czosnek drobno posiekać, dodać do ziemniaków i przemieszać.
Ten przepis to na piersi czy na calego kurczaka jest?Bo z opisu co innego wynika a ze zdjecia co innego.Takie pomylki to po prostu kompromitacja.
OdpowiedzUsuńJest to przepis na piersi i na zdjęciu są również piersi :)
Usuń