Z połączenia
zupełnie zwyczajnych, tradycyjnie polskich składników takich jak ziemniaki,
kapusta kiszona oraz kiełbasa można przy odrobinie fantazji zrobić smakowite i
oryginalne danie. Z ugotowanych
ziemniaków, masła i mleka dzień wcześniej przygotowałam puszyste puree.
Duszenie kapusty kiszonej z cebulką zajęło tylko kwadrans. Do tego kilka
plasterków czosnkowej kiełbaski, a całość polana sosem musztardowo –
śmietanowym. Na koniec krótko zapiekłam potrawę w piekarniku. Zapiekanka z
kapusty kiszonej i puree ziemniaczanego może być doskonałym pomysłem na
smaczny, pożywny, a zarazem niewymyślny, zimowy obiad.
Składniki:
- 40 dag kiszonej kapusty
- 10 dag czosnkowej kiełbasy
- 50 dag ziemniaków
- łyżka masła
- 0,5 szklanki mleka
- średnia cebula
- pęczek natki pietruszki
- łyżka margaryny
- 3 listki laurowe
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- grubo mielony pieprz
Sos:
- łyżka musztardy
- łyżka śmietany
- żółtko
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- grubo mielony pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać,
ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i zgnieść. Dodać łyżkę masła i pół
szklanki mleka. Całość ucierać do otrzymania puszystej masy. Natkę pietruszki
opłukać, osuszyć i drobno posiekać zostawiając kilka gałązek do dekoracji.
Posiekaną część natki dodać do puree, delikatnie wymieszać i odstawić.
Cebulę pokroić w
drobną kostkę i zeszklić na łyżce margaryny w dość dużym rondlu. Pokroić
kiszoną kapustę i przełożyć do rondla wraz z listkami laurowymi. Całość
doprawić pieprzem i dokładnie wymieszać. Kapustę z cebulą dusić około 15 minut
na silnym ogniu cały czas podlewając wrzątkiem, aby się nie przypalała. Duszenie
zakończyć, kiedy cała woda wyparuje. Odstawić z ognia. Kiełbasę czosnkową pokroić
w cienkie plastry i dodać do kapusty.
Puree przełożyć do
naczynia żaroodpornego. Następnie ułożyć
kapustę kiszoną wraz z kiełbasą. Wierzch zapiekanki wygładzić szerokim nożem lub
łyżką.
Z żółtka, śmietany,
musztardy oraz pieprzu przygotować sos. Polać nim kapustę i posypać ziarenkami
pieprzu. Tak przygotowane danie zapiekać około 10-15 minut w temperaturze 225
stopni. Po upieczeniu udekorować zapiekankę
gałązkami natki pietruszki i podawać.
Zapiekanka z kapusty kiszonej i puree |
Zapiekanka z kapusty kiszonej i puree |
proste i bardzo dobre danie:) puree do zapiekanki- super pomysł!!!!
OdpowiedzUsuńMiło mi, że zapiekanka przypadła do gustu :)
UsuńDzieki za inspiracje!! Pozdr;-)
OdpowiedzUsuń