sobota, 26 stycznia 2013

Roladki paprykowe z anchois



Dla miłośników słonawo – pikantnych smaków proponuję połączenie anchois, sera owczego i natki pietruszki, a wszystko to zawinięte w roladkę z papryki. Aby danie nie było zbyt tłuste należy pamiętać o odsączeniu anchois na ręczniku papierowym. Jeżeli nie znajdziemy w sklepie sera owczego z powodzeniem zastąpi go roladka serka koziego, a wybierając papryki zwróćmy uwagę aby nie miały skaz i plam. Najlepiej wybrać grube, lśniące warzywa. Danie nie jest kaloryczne, a papryka jest doskonałym źródłem witaminy C, zawiera jej nawet więcej niż cytryna! Potrawa w przygotowaniu również nie jest trudna, choć do obierania papryk ze skórki należy uzbroić się w cierpliwość. Uważam, że pomimo trudności jednak warto!

Roladki paprykowe z anchois
Składniki dla 2 osób:

  • dwa strąki papryk ( najlepiej w różnych kolorach)
  • natka pietruszki
  • 10 dag anchois ( jedno opakowanie)
  • 10 dag sera owczego ( jedna roladka)
  • łyżka oleju

 Dodatkowo:

  • 8 wykałaczek


Przygotowanie:

Papryki obrać ze skórki. Następnie usunąć gniazda nasienne i przeciąć wzdłuż na 4 kawałki. 

Filety anchois przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć tłuszcz. Ser owczy (lub kozi) zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i posiekać. (Można zostawić kilka gałązek natki do dekoracji).

Na każdym pasku papryki ( po wewnętrznej stronie) ułożyć dwa filety anchois, tarty ser oraz posiekaną natkę pietruszki. (Zostawić trochę sera i natki do posypania roladek i naczynia żaroodpornego). Zwinąć roladkę i spiąć wykałaczką. 

Naczynie żaroodporne posmarować olejem, posypać połową pozostałego sera i natki. Ułożyć przygotowane wcześniej roladki paprykowe i oprószyć je resztą sera i natki pietruszki.  Danie zapiekać około 10-15 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni. Kiedy ser się zrumieni, danie wyjąć, przybrać gałązkami natki pietruszki i podawać. 

Roladki paprykowe z anchois
  
Roladki paprykowe z anchois

Roladki paprykowe z anchois
 

2 komentarze:

  1. ale fajny przepis ! Dobry pomysl na wieczor z przyjaciolmi. Ja kiedys robilam podobnie baklazana. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj