Dla miłośników
słonawo – pikantnych smaków proponuję połączenie anchois, sera owczego i natki
pietruszki, a wszystko to zawinięte w roladkę z papryki. Aby danie nie było
zbyt tłuste należy pamiętać o odsączeniu anchois na ręczniku papierowym. Jeżeli
nie znajdziemy w sklepie sera owczego z powodzeniem zastąpi go roladka serka
koziego, a wybierając papryki zwróćmy uwagę aby nie miały skaz i plam.
Najlepiej wybrać grube, lśniące warzywa. Danie nie jest kaloryczne, a papryka
jest doskonałym źródłem witaminy C, zawiera jej nawet więcej niż cytryna! Potrawa
w przygotowaniu również nie jest trudna, choć do obierania papryk ze skórki
należy uzbroić się w cierpliwość.
Uważam, że pomimo trudności jednak warto!
Roladki paprykowe z anchois |
Składniki dla 2
osób:
- dwa strąki papryk ( najlepiej w różnych kolorach)
- natka pietruszki
- 10 dag anchois ( jedno opakowanie)
- 10 dag sera owczego ( jedna roladka)
- łyżka oleju
Dodatkowo:
- 8 wykałaczek
Przygotowanie:
Papryki obrać ze
skórki. Następnie usunąć gniazda nasienne i przeciąć wzdłuż na 4 kawałki.
Filety anchois
przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć tłuszcz. Ser
owczy (lub kozi) zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Natkę pietruszki opłukać,
osuszyć i posiekać. (Można zostawić kilka gałązek natki do dekoracji).
Na każdym pasku
papryki ( po wewnętrznej stronie) ułożyć dwa filety anchois, tarty ser oraz
posiekaną natkę pietruszki. (Zostawić trochę sera i natki do posypania roladek
i naczynia żaroodpornego). Zwinąć roladkę i spiąć wykałaczką.
Naczynie żaroodporne
posmarować olejem, posypać połową pozostałego sera i natki. Ułożyć przygotowane
wcześniej roladki paprykowe i oprószyć je resztą sera i natki pietruszki. Danie zapiekać około 10-15 minut w piekarniku
w temperaturze 200 stopni. Kiedy ser się zrumieni, danie wyjąć, przybrać
gałązkami natki pietruszki i podawać.
Roladki paprykowe z anchois |
Roladki paprykowe z anchois |
Roladki paprykowe z anchois |
ale fajny przepis ! Dobry pomysl na wieczor z przyjaciolmi. Ja kiedys robilam podobnie baklazana. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
Usuń