Quiche Lorraine, czyli placek lotaryński to tradycyjna
potrawa kuchni francuskiej, charakterystyczna głównie dla regionu Lotaryngii.
Można podawać ją na ciepło lub jako zimną przekąskę. Podobnie jak wiele
francuskich placków quiche lorraine doskonale pasuje do wina.
Quiche Lorraine |
Przepis na placek lotaryński nie jest trudny. Najpierw przygotowujemy i podpiekamy kruchy spód tarty. Następnie nakładamy pyszną jajeczno – śmietanowo masę, która zawiera kawałki boczku i smacznego sera. Danie jest na prawdę bardzo smaczne i lekkie.
Quiche Lorraine |
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki soli
- 125 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1-2 łyżki lodowatej wody
Nadzienie:
- 20 dag boczku ( lub szynki lub bekonu)
- 4 jajka
- 250 ml gęstej śmietany 12%
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól morska
- szczypta gałki muszkatołowej
- 15 dag sera ementalera lub gruyere
- pół pęczka natki pietruszki
Przygotowanie:
Zimne masło dokładnie przesiekać z mąką z dodatkiem soli
(najłatwiej przy pomocy siekacza do ciasta kruchego). Następnie dodać jajko i 1
łyżkę zimnej wody. Zagnieść ciasto (w razi potrzeby dodać drugą łyżkę wody),
uformować kulę, owinąć folia i wstawić na 30 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wyłożyć nim formę
na tarte (u mnie o średnicy 28 cm). Ciasto ponakłuwać widelcem, obciążyć np.:
grochem i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut. Po tym czasie
zdjąć obciążenie i piec jeszcze 10 minut. Ciasto wyjąć i przestudzić.
Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na suchej patelni,
następnie przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby obsiąkł z
nadmiaru tłuszczu. Jajka ubić mikserem, dodać śmietanę, przyprawy, ponownie
zmiksować. Na koniec dodać boczek , starty na tarce lub pokrojony w cienkie
paseczki ser oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszać i przełożyć na
upieczony spód tarty. Quiche piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30
minut. Podawać na ciepło lub na zimno.
Quiche Lorraine |
Quiche Lorraine |
Quiche Lorraine |
A gdzie duzo cebuli????Tu powinno być jej dużo-np. 3 szt.
OdpowiedzUsuńDużo cebuli to bez wątpienia powinno być w tarcie cebulowej, tutaj niekoniecznie. Ale wszystko rzecz gustu :).
UsuńWygląda baaardzo apetycznie :)) musze spróbować tego przepisu!;)
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
UsuńWyszło mega smacznie i wygląda ładnie, a to również ważne :) Ja robiłam Quiche z brokułami i kurczakiem, jakoś bardziej mi pasował, ale ten przepis też wypróbuje:)
OdpowiedzUsuńhttp://www.cosnowego.idiks.org/quiche-z-kurczakiem-i-brokulami/