czwartek, 14 listopada 2013

Quiche Lorraine

Quiche Lorraine, czyli placek lotaryński to tradycyjna potrawa kuchni francuskiej, charakterystyczna głównie dla regionu Lotaryngii. Można podawać ją na ciepło lub jako zimną przekąskę. Podobnie jak wiele francuskich placków quiche lorraine doskonale pasuje do wina.

Quiche Lorraine

Przepis na placek lotaryński nie jest trudny. Najpierw przygotowujemy i podpiekamy kruchy spód tarty. Następnie nakładamy pyszną jajeczno – śmietanowo masę, która zawiera kawałki boczku i smacznego sera. Danie jest na prawdę bardzo smaczne i lekkie.

Quiche Lorraine

 
Przepis własny

Quiche Lorraine
Składniki:

Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 125 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki lodowatej wody
Nadzienie:
  • 20 dag boczku ( lub szynki lub bekonu)
  • 4 jajka
  • 250 ml gęstej śmietany 12%
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól morska
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 15 dag sera ementalera lub gruyere
  • pół pęczka natki pietruszki

Przygotowanie:

Zimne masło dokładnie przesiekać z mąką z dodatkiem soli (najłatwiej przy pomocy siekacza do ciasta kruchego). Następnie dodać jajko i 1 łyżkę zimnej wody. Zagnieść ciasto (w razi potrzeby dodać drugą łyżkę wody), uformować kulę, owinąć folia i wstawić na 30 minut do lodówki.

Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wyłożyć nim formę na tarte (u mnie o średnicy 28 cm). Ciasto ponakłuwać widelcem, obciążyć np.: grochem i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut. Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec jeszcze 10 minut. Ciasto wyjąć i przestudzić.  

Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na suchej patelni, następnie przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby obsiąkł z nadmiaru tłuszczu. Jajka ubić mikserem, dodać śmietanę, przyprawy, ponownie zmiksować. Na koniec dodać boczek , starty na tarce lub pokrojony w cienkie paseczki ser oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszać i przełożyć na upieczony spód tarty. Quiche piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.

Quiche Lorraine
 
Quiche Lorraine
 
Quiche Lorraine
 

5 komentarzy:

  1. A gdzie duzo cebuli????Tu powinno być jej dużo-np. 3 szt.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dużo cebuli to bez wątpienia powinno być w tarcie cebulowej, tutaj niekoniecznie. Ale wszystko rzecz gustu :).

      Usuń
  2. Wygląda baaardzo apetycznie :)) musze spróbować tego przepisu!;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszło mega smacznie i wygląda ładnie, a to również ważne :) Ja robiłam Quiche z brokułami i kurczakiem, jakoś bardziej mi pasował, ale ten przepis też wypróbuje:)
    http://www.cosnowego.idiks.org/quiche-z-kurczakiem-i-brokulami/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj