To danie zrobiłam już jakiś czas temu, jednak wyjątkowo nie
mogłam się zebrać do tego, aby zrobić ten wpis. Może dlatego, że najchętniej
chciałabym zapomnieć o gotowaniu tego obiadu? W planie miałam przygotowanie
makaronu razowego Tagliatelle z kurkami i rukolą. Uwierzcie, że nie chcecie
wiedzieć co znajdowało się w opakowaniu z tym makaronem, w każdym razie
musiałam zmienić plany, wykorzystując resztkę innego makaronu, który miałam pod
ręką.
Naprawdę bardzo nie lubię takich sytuacji, zwłaszcza kiedy
kupuję produkty wydawałoby się znanych i wiodących marek, a tu takie
niespodzianki…. Brrrr wzdryga mnie na samą myśl, dlatego koniec tego tematu.
Zapraszam Was na makaron z kurkami, których jeszcze jest
całkiem sporo w sklepach (przynajmniej w Warszawie). Przy okazji, co też jest
ciekawe, zauważyłam, że ta cała sezonowość jest mocno zaburzona. Czasami mam
ochotę wziąć udział w różnych akcjach na portalach kulinarnych, ale w czasie
trwania akcji ze świecą szukać niektórych składników. Tak było np. z agrestem,
za to kiedy już upiekłam co chciałam, akcja się skończyła i wszelkie źródła
mówiły o tym, że jest koniec sezonu, agrest pojawił się dosłownie wszędzie. Jeszcze
z tydzień temu go widziałam w moich osiedlowych sklepach. Dziwne to wszystko….
Penne z kurkami i rukolą |
Przepis własny
Składniki:
- 180 g makaronu penne(lub innego ulubionego makaronu)
- 200 g kurek
- 3 łyżki masła (najlepiej klarowane, ale może być też zwykłe)
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 cebuli
- 50 ml białego wina
- 0,5 szklanki śmietany 30%*
- sól morska
- świeżo mielony czarny pieprz
- tarty ser grana padano (lub parmezan)
- garść rukoli
- oliwa extra vergine
*jeżeli chcemy, aby nasze danie było bardziej klarowne, możemy dodać mniej śmietany
Przygotowanie:
Makaron wrzucić do osolonego wrzątku i ugotować al
dente. Kurki umyć i dokładnie oczyścić .
Na patelni rozpuścić masło i wrzucić kurki. Smażyć na średnim ogniu około 2-3
minuty, od czasu do czasu mieszając, następnie 2-3- minuty dusić pod
przykryciem. Na koniec zdjąć pokrywkę i smażyć jeszcze chwilę, aż nadmiar płynu
odparuje, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Czosnek i cebulę drobno posiekać i przesmażyć. Dodać kurki,
a następnie wlać białe wino i zredukować. Dodać śmietanę i również zredukować.
Odcedzić makaron i wymieszać z kurkami oraz sosem (w razie potrzeby doprawić do
smaku solą i pieprzem). Porcje układać na talerzach, oprószyć tartym serem
grana padano (lub parmezanem), przybrać listkami umytej i osuszonej rukoli, a
na koniec lekko skropić oliwą extra vergine.
Penne z kurkami i rukolą |
Penne z kurkami i rukolą |
Penne z kurkami i rukolą |
Uczta dla podniebienia! Zgadzam się z Tobą jeśli chodzi o akcje, u mnie nadal króluje cukinia, a akcja z cukinią już się skończyła...
OdpowiedzUsuńNo właśnie, powinny być dłuższe.
UsuńBardzo lubie makarony... i grzyby.
OdpowiedzUsuńA to super pomysl na wegetarianski obiad. ;)
Cieszę się, że moja propozycja przypadła do gustu :)
UsuńTo smaki za którymi przepadam : grzyby i rukola. Makaron też oczywiście.
OdpowiedzUsuńKurki rzeczywiście można kupić np. w Lidlu, ja zaopatrywałam się na rynku.
Były: jajecznica, omlet, pirogi w sosie kurkowym :-)
Pozdrowienia
Jajecznicę z kurkami też robiłam - pyszności, a omlet i pierogi.. - aż zazdroszczę :)
UsuńJa, fanka kurek i rukoli chętnie bym dziś zjadła takie pyszne danie...
OdpowiedzUsuń