wtorek, 3 września 2013

Penne z kurkami i rukolą

To danie zrobiłam już jakiś czas temu, jednak wyjątkowo nie mogłam się zebrać do tego, aby zrobić ten wpis. Może dlatego, że najchętniej chciałabym zapomnieć o gotowaniu tego obiadu? W planie miałam przygotowanie makaronu razowego Tagliatelle z kurkami i rukolą. Uwierzcie, że nie chcecie wiedzieć co znajdowało się w opakowaniu z tym makaronem, w każdym razie musiałam zmienić plany, wykorzystując resztkę innego makaronu, który miałam pod ręką.

Naprawdę bardzo nie lubię takich sytuacji, zwłaszcza kiedy kupuję produkty wydawałoby się znanych i wiodących marek, a tu takie niespodzianki…. Brrrr wzdryga mnie na samą myśl, dlatego koniec tego tematu.

Zapraszam Was na makaron z kurkami, których jeszcze jest całkiem sporo w sklepach (przynajmniej w Warszawie). Przy okazji, co też jest ciekawe, zauważyłam, że ta cała sezonowość jest mocno zaburzona. Czasami mam ochotę wziąć udział w różnych akcjach na portalach kulinarnych, ale w czasie trwania akcji ze świecą szukać niektórych składników. Tak było np. z agrestem, za to kiedy już upiekłam co chciałam, akcja się skończyła i wszelkie źródła mówiły o tym, że jest koniec sezonu, agrest pojawił się dosłownie wszędzie. Jeszcze z tydzień temu go widziałam w moich osiedlowych sklepach. Dziwne to wszystko….


Penne z kurkami i rukolą

Przepis własny

Składniki:
  • 180 g makaronu penne(lub innego ulubionego makaronu) 
  • 200 g kurek
  • 3 łyżki masła (najlepiej klarowane, ale może być też zwykłe) 
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 cebuli
  • 50 ml białego wina
  • 0,5 szklanki  śmietany 30%*
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • tarty ser grana padano (lub parmezan)
  • garść rukoli
  • oliwa extra vergine

*jeżeli chcemy, aby nasze danie było bardziej klarowne, możemy dodać mniej śmietany


Przygotowanie:

Makaron wrzucić do osolonego wrzątku i ugotować al dente.  Kurki umyć i dokładnie oczyścić . Na patelni rozpuścić masło i wrzucić kurki. Smażyć na średnim ogniu około 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając, następnie 2-3- minuty dusić pod przykryciem. Na koniec zdjąć pokrywkę i smażyć jeszcze chwilę, aż nadmiar płynu odparuje, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.

Czosnek i cebulę drobno posiekać i przesmażyć. Dodać kurki, a następnie wlać białe wino i zredukować. Dodać śmietanę i również zredukować. Odcedzić makaron i wymieszać z kurkami oraz sosem (w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem). Porcje układać na talerzach, oprószyć tartym serem grana padano (lub parmezanem), przybrać listkami umytej i osuszonej rukoli, a na koniec lekko skropić oliwą extra vergine.
 

Penne z kurkami i rukolą

Penne z kurkami i rukolą

Penne z kurkami i rukolą

7 komentarzy:

  1. Uczta dla podniebienia! Zgadzam się z Tobą jeśli chodzi o akcje, u mnie nadal króluje cukinia, a akcja z cukinią już się skończyła...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, powinny być dłuższe.

      Usuń
  2. Bardzo lubie makarony... i grzyby.
    A to super pomysl na wegetarianski obiad. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że moja propozycja przypadła do gustu :)

      Usuń
  3. To smaki za którymi przepadam : grzyby i rukola. Makaron też oczywiście.
    Kurki rzeczywiście można kupić np. w Lidlu, ja zaopatrywałam się na rynku.
    Były: jajecznica, omlet, pirogi w sosie kurkowym :-)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jajecznicę z kurkami też robiłam - pyszności, a omlet i pierogi.. - aż zazdroszczę :)

      Usuń
  4. Ja, fanka kurek i rukoli chętnie bym dziś zjadła takie pyszne danie...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj