poniedziałek, 4 listopada 2013

Il Ragύ Di Gennaro

Mięsne ragύ Gennaro

Dzisiejsze danie to kolejna doskonała propozycja obiadowa Dwóch łakomych Włochów, a konkretnie Gennaro Contaldo. Przyrządzenie potrawy wymaga czasu i cierpliwości, jednak niewielkich nakładów pracy. Gęsty sos można podawać z makaronem, ale równie znajomicie smakuje tylko z pieczywem.

Poniższy przepis zawiera zredukowane przeze mnie (do dwóch porcji) ilości składników.

Mięsne ragύ Gennaro
 
Źródło przepisu: „Dwaj łakomi włosi” A. Carluccio i G. Contaldo (plus moje zmiany)

Składniki na 2 porcje:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 250 g pręgi wołowej
  • 250 g żeberek wieprzowych
  • 1-2 małe kiełbaski wieprzowe
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 ml czerwonego wina
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki (2 puszka)
  • garść liści bazylii
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić drobno posiekaną cebulę i smażyć, aż będzie miękka. Pręgę wołową pokroić w kostkę, a żeberka na średnie kawałki. Mięso włożyć do garnka (kiełbaski też) i dokładnie je obsmażyć. Koncentrat pomidorowy rozpuścić w winie, mieszankę wlać do mięsa, zwiększyć ogień i zredukować ilość płynu o połowę. Następnie dodać krojone pomidory z puszki (wraz z sosem) oraz posiekane liście bazylii. Zmniejszyć ogień i dusić całość pod przykryciem przez około 2 godziny, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje i zyska jedwabistą konsystencję. W razie potrzeby dolać odrobinę wina lub wody. Podawać z pieczywem lub makaronem.

Mięsne ragύ Gennaro

Mięsne ragύ Gennaro
 
Mięsne ragύ Gennaro

5 komentarzy:

  1. Idealne ragu na jesienne chlody. No i choc czasochlonne, to praktycznie samo sie robi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niesamowicie - jego głęboki smak aż widać ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj