Mięsne ragύ Gennaro
Dzisiejsze danie to kolejna doskonała propozycja obiadowa Dwóch łakomych Włochów, a konkretnie
Gennaro Contaldo. Przyrządzenie potrawy wymaga czasu i cierpliwości, jednak
niewielkich nakładów pracy. Gęsty sos można podawać z makaronem, ale równie
znajomicie smakuje tylko z pieczywem.
Poniższy przepis zawiera zredukowane przeze mnie (do dwóch
porcji) ilości składników.
Mięsne ragύ Gennaro |
Źródło przepisu: „Dwaj
łakomi włosi” A. Carluccio i G. Contaldo (plus moje zmiany)
Składniki na 2 porcje:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mała cebula
- 250 g pręgi wołowej
- 250 g żeberek wieprzowych
- 1-2 małe kiełbaski wieprzowe
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100 ml czerwonego wina
- 400 g krojonych pomidorów z puszki (2 puszka)
- garść liści bazylii
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić drobno posiekaną
cebulę i smażyć, aż będzie miękka. Pręgę wołową pokroić w kostkę, a żeberka na
średnie kawałki. Mięso włożyć do garnka (kiełbaski też) i dokładnie je
obsmażyć. Koncentrat pomidorowy rozpuścić w winie, mieszankę wlać do mięsa,
zwiększyć ogień i zredukować ilość płynu o połowę. Następnie dodać krojone
pomidory z puszki (wraz z sosem) oraz posiekane liście bazylii. Zmniejszyć
ogień i dusić całość pod przykryciem przez około 2 godziny, od czasu do czasu
mieszając, aż sos zgęstnieje i zyska jedwabistą konsystencję. W razie potrzeby
dolać odrobinę wina lub wody. Podawać z pieczywem lub makaronem.
Mięsne ragύ Gennaro |
Mięsne ragύ Gennaro |
Mięsne ragύ Gennaro |
Idealne ragu na jesienne chlody. No i choc czasochlonne, to praktycznie samo sie robi :)
OdpowiedzUsuńDokładnie :)
UsuńWygląda niesamowicie - jego głęboki smak aż widać ;)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
UsuńJak pysznie! :)
OdpowiedzUsuń