czwartek, 21 listopada 2013

Sałatka z kurczakiem, papryką i awokado

Dzisiaj zapraszam Was na sycącą, przepyszną sałatkę z kurczakiem, czerwoną papryką i awokado. Do tego cytrynowy sos i chrupiące grzanki oraz ziarna sezamu. Wyśmienite danie, które sprawdzi się doskonale w roli przekąski, a w porze obiadowej nasyci również większy apetyt. 

Sałatka z kurczakiem, papryką i awokado
Przepis na sałatkę z kurczakiem, papryką i awokado znalazłam w gazecie dawno temu. Zrezygnowałam jedynie z dodania kaparów. Zamiast bagietki do zrobienia grzanek użyłam zwykłej kajzerki, a smak sosu zaostrzyłam nieco dodatkiem ostrej mielonej papryki. Polecam Wam tę sałatkę! Dobrze się sprawdzi zarówno na co dzień, jak i w roli przystawki, kiedy zaprosicie gości.

Receptura wzorowana na przepisie z miesięcznika „Dobre Rady”

Sałatka z kurczakiem, papryką i awokado
Składniki:
  • jedna podwójna pierś z kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • 5 kromek bagietki lub jednak bułka np. kajzerka
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 100 g rukoli lub roszponki
  • 1 duże awokado
  • sok z jednej cytryny
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sproszkowana słodka papryka
  • sproszkowana ostra papryka
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka ziaren sezamu

Uwaga: do sałatki pasują także, kapary z zalewy. Dodatkowo można ja posypać wiórkami parmezanu


Przygotowanie:

Filety z kurczaka przyprawić solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką, a następnie usmażyć na patelni na 2 łyżkach oliwy. Mięso przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, pokroić w plastry i odstawić do wystudzenia. Papryki umyć, pokroić w cienkie paski i usmażyć na łyżce oliwy. Odstawić do przestudzenia. Bagietkę pokroić w kostkę i zrobić z niej grzanki na patelni, używając 3 łyżek oliwy.

Rukolę umyć i osuszyć (np. w wirówce do salaty). Awokado obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.  Resztę soku wymieszać z posiekaną natką pietruszki, zmiażdżonym czosnkiem i przyprawami. Widelcem ubić sos.

Zieleninę ułożyć na talerzach, na niej kawałki kurczaka, paprykę i awokado. Sałatkę polać sosem, posypać grzankami oraz ziarnami sezamu. Smacznego!

Czas przygotowanie: 1 godzina


Sałatka z kurczakiem, papryką i awokado

Sałatka z kurczakiem, papryką i awokado

Sałatka z kurczakiem, papryką i awokado

5 komentarzy:

  1. Jak kolorowo :) Szkoda tylko, że nie potrafię przekonać się do awokado.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz, ja też kiedyś za nim nie przepadałam. Moim zdaniem awokado jest trochę jak kameleon, przejmuje smaki składników, z którymi występuje. Samo nie dominuje. Możesz spróbować drobno je pokroić, albo w ogóle nie dodawać, jeśli nie masz ochoty :).

      Usuń
  2. Zapraszam do udziału w konkursie : http://koperekwkuchni.blogspot.com/2013/11/konkurs-na-1-urodziny-bloga.html
    ;))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj