Często, kiedy zapraszam gości, jako jedną z przekąsek
podawanych na zimno serwuję makaronowe muszle. To doskonała przystawka w sam
raz na „jeden kęs” (no może na dwa). Conchiglioni lubię za to, że można je
nafaszerować na prawdę na niezliczoną ilość sposobów, a na półmisku zawsze
efektowanie się prezentują. W dziale MAKARONY znajdziecie kilka innych
propozycji podania tego makaronu zarówno na ciepło jak i na zimno. Serdecznie
zapraszam!
Conchiglioni (muszle) nadziewane oliwkami i fetą |
W dzisiejszym przepisie wykorzystałam sprawdzone połączenie
pomidorków koktajlowych, oliwek i sera feta. Farsz urozmaica podsmażona cebulka
z czosnkiem, natomiast elementem zaskoczenia jest papryczka chili, która nadaje
muszlom ostry charakter. Jeżeli wolicie łagodne dania, możecie zrezygnować z
tego składnika.
Conchiglioni (muszle) nadziewane oliwkami i fetą |
Przepis własny
Składniki:
- 20 sztuk makaronu conchiglioni (duże muszle)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marynowane papryczki chili
- 3 łyżki oliwy
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 175 g oliwek bez pestek zielonych lub czarnych (jedno małe opakowanie)
- 60 g sera feta
- pół pęczka natki pietruszki
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Muszle ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Odcedzić, przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym (otworem do dołu), aby obsiąkły z wody i
przestygły (makaron możecie ugotować kilka
godzin wcześniej, wtedy chłodne muszle należy przykryć folią).
Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie, dodać
posiekaną papryczkę chili i chwilę podsmażać. Pomidorki koktajlowe umyć,
osuszyć, pokroić na ćwiartki. Oliwki odsączyć z zalewy, pokroić na połówki i
połączyć z pomidorkami. Dodać posiekaną natkę pietruszki i przestudzoną cebulę
z czosnkiem i chili. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem, połączyć z
pokruszonym serem feta. Nadzieniem faszerować kolejno makaronowe muszle.
Podawać na zimno jako przystawkę.
Czas gotowania makaronu: 15 minut
Ależ pięknie prezentują sie takie muszle, elegancka przystawka :)
OdpowiedzUsuńPrzepis genialny! Kluchy i ten farsssz- pychotka!!! Polecam wszystkim, którzy lubią fetę i oliwki:)
OdpowiedzUsuń