sobota, 30 listopada 2013

Bruschetty z pomidorkami, rukolą i bazylią

Bruschetty to małe, włoskie grzanki podawane jako przekąska. Najczęściej z pomidorami  i bazylią, u mnie dodatkowo z pyszną rukolą i serem. Grzanki możecie przygotować w piekarniku, smarując wcześniej kromki oliwą i czosnkiem. W moim przepisie przygotowałam grzanki na patelni, dzięki temu są bardziej soczyste. Bruschetty sprawdzą się doskonale, kiedy zaprosicie znajomych. To idealna przekąska „na jeden kęs”.  Osobiście lubię sobie zaserwować te małe pyszności na śniadanie. Włoskie grzanki są urocze z wyglądu i tak wspaniałe w smaku, że trudno im się oprzeć!

Bruschetty z pomidorkami, rukolą i bazylią

Bruschetty z pomidorkami, rukolą i bazylią
 
Przepis własny

Składniki:
  • pół bagietki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 25 dag pomidorków koktajlowych
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • suszone oregano
  • suszona bazylia
  • garść rukoli
  • kilka listków bazylii
  • ser starty na tarce o drobnych oczkach (najlepiej parmezan lub grana padano, ale może być też gouda czy edamski)


Przygotowanie:

Bagietkę pokroić na kromki o grubości 1-2 cm. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić rozgnieciony czosnek i usmażyć grzanki na złoto z obu stron. Pomidorki koktajlowe pokroić na 6 cząstek (na 3 i potem na pół). Doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano. Na grzankach ułożyć rukolę, pomidorki i porwane listki bazyli.  Wierzch posypać serem. Smacznego!

Czas przygotowania: 15 minut

Bruschetty z pomidorkami, rukolą i bazylią

Bruschetty z pomidorkami, rukolą i bazylią
 
Bruschetty z pomidorkami, rukolą i bazylią

Bruschetty z pomidorkami, rukolą i bazylią


Bruschetty z pomidorkami, rukolą i bazylią

Bruschetty z pomidorkami, rukolą i bazylią

Grzaneczki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj