czwartek, 28 listopada 2013

Smażony filet z pstrąga z sałatką z rukoli i pomidorków

Bardzo lubię smażoną rybkę z lekkimi dodatkami. Podobne danie robiliśmy podczas WARSZTATÓW KULINARNYCH tyle, że wtedy był to smażony labraks. W mojej wersji wykorzystałam filet z pstrąga. Jako dodatek świetnie pasuje tutaj prosta sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych, a do tego aromatyczny, ziołowy dressing.  Potrawa nie tylko jest smaczna, ale bardzo szybka w przygotowaniu. Lekki, rybny obiad to doskonały pomysł na te bardziej zapracowane dni. Możecie wykorzystać dowolna rybę, niekoniecznie pstrąga. Gorąco polecam ten przepis!

Smażony filet z pstrąga z sałatką z rukoli i pomidorków
Przepis własny 

Składniki:
  • filet z pstrąga (o wadze ok. 25 dag)
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Sałatka:
  • 50 g rukoli
  • 250 g pomidorków koktajlowych
Dressing:
  • 3 łyżki oliwy extra virgin
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • suszona bazylia
  • suszone oregano

Przygotowanie:

Rukolę umyć, osuszyć i wymieszać w misce z pomidorkami koktajlowymi pokrojonymi na połówki. Rybę oprószyć solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanej oliwie przez ok. 4-5 minut z każdej strony (najpierw położyć rybę stroną ze skórą). W tym czasie przygotować dressing. Oliwę, wymieszać z octem balsamicznym i przyprawami, następnie polać nim sałatkę i lekko przemieszać. Usmażoną rybę podawać z sałatką.

Czas przygotowania: 20 minut

Smażony filet z pstrąga z sałatką z rukoli i pomidorków
 
Smażony filet z pstrąga z sałatką z rukoli i pomidorków

3 komentarze:

  1. Wszystko wygląda smakowicie. Właśnie wysłałam męża do sklepu i dziś podam to danie na obiad. Już nie mogę się doczekać:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj