Gotowane zielone warzywa z plackiem z polenty
Polenta jest obecnie
bardzo popularna we Włoszech, jednak nie zawsze tak było. Kiedyś to danie było
główną potrawą rolników. Dopiero od drugiej połowy XX wieku zagościło we
włoskich domach i restauracjach. W tej chwili polentę jada się w wielu krajach.
Osobiście pierwszy raz przygotowywałam danie z kaszy kukurydzianej. Podoba mi
się jej łatwość przygotowania, a także różnorodność możliwości podania. Polenta
pasuje bowiem do ryb, mięs i warzyw. Można ją podawać po prostu ugotowaną lub
nadając różne kształty upiec, ugrillować czy usmażyć. Dziś właśnie proponuje
Wam smażone placki podane z gotowanymi na parze warzywami. Wegetariańskie
danie, które można podać w ciągu dnia lub jako lekki obiad. Polenta jest syta,
podobnie jak kuskus.
Gotowane zielone warzywa z plackiem z polenty |
Źródło przepisu: „Dwaj łakomi włosi” A. Carluccio, G. Contaldo (plus moje zmiany)
Składniki na 2 porcje:
Placek:
- 95 g kaszy kukurydzianej błyskawicznej*
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 110 ml wrzącej wody
Menesta:
- 4 ząbki czosnku
- 1 strąk czerwonej papryczki chili
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- kilka różyczek brokułów** (u mnie z połowy średniego brokułu)
- 50 ml wody
*użyłam zwykłej kaszy kukurydzianej, ponieważ nie dostałam błyskawicznej. Wtedy trzeba zacząć od jej przygotowania według przepisu na opakowaniu.
**zamiast brokułów można użyć dziką cykorię, sałatę morską, szpinak lub mlecz.
Przygotowanie:
W celu przygotowanie menesty należy drobno posiekać czosnek
i papryczkę chili. W średnim garnku rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i chili, a
kiedy się zrumienią dodać warzywa i wodę. Przykryć pokrywką i gotować przez
10-15 minut, aż warzywa będą miękkie (w
tym przepisie brokuły gotują się na parze, więc nie dolewajcie więcej wody niż
podane 50 ml).
W czasie gotowania warzyw przygotować ciasto na placki. Do
miski wsypać kaszę kukurydzianą (Uwaga: jeżeli nie posiadasz kaszy kukurydzianej
błyskawicznej, musisz ją wcześniej ugotować wg. przepisu na opakowaniu),
dodać 1 łyżkę oliwę z oliwek i doprawić. Wlać wrzącą wodę i mieszać, aż do
uzyskania grudkowatego, elastycznego ciasta. Zostawić do przestudzenia,
następnie podzielić na dwie części. Uformować dwa cienkie placki o grubości około 2,5 cm i
średnicy 5 cm (u mnie placki są cieńsze i
większe).
Pozostałą oliwę rozgrzać na patelni. Smażyć placki po około
5-6 minut z każdej strony, aż urosną i będą rumiane. Polentę wraz z warzywami
ułożyć na talerzach, polać sokami, które wygotowały się z brokułów.
Czas przygotowania: 25 minut
Gotowane zielone warzywa z plackiem z polenty |
Gotowane zielone warzywa z plackiem z polenty |
Gotowane zielone warzywa z plackiem z polenty |
Gotowane zielone warzywa z plackiem z polenty |
zwykle jadam polentę na słodko, ale taką z brokułami też bym zjadła! ;)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe danie:)
OdpowiedzUsuń