Kilka miesięcy temu upatrzyłam
sobie przepis na te kakaowe muffinki. Coś mi mówiło, że muszą być pyszne, ale
przed długi czas jakoś zupełnie nie miałam okazji by je upiec. Nawet jak już
kupiłam serek mascarpone to stał dwa tygodnie, aż doczekał sie wykorzystania.
Kakaowe muffinki nadziane kremowym serkiem |
Powiem krótko: te babeczki
smakują fenomenalnie! Nie są mocno czekoladowe, a jedynie lekko kakaowe, więc doskonale
trafią w gusta osób, które za mocno czekoladowymi smakami nie przepadają.
Delikatny kremowy środek stanowi element zaskoczenia. Wcześniej nie robiłam
takich nadziewanych muffinek, ale muszę Wam przyznać, że ten pomysł bardzo mi
się podoba!
Źródło przepisu: kwestiasmaku.com
Składniki na 12 muffinek:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 - 1/3 szklanki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki oliwy lub oleju roślinnego
- 1 łyżka rumu (likieru smakowego lub octu winnego)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (niekoniecznie)
Nadzienie:
- 125 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 jajko*
* (do nadzienia potrzebne jest samo białko, żółtko możemy dodać do
ciasta, ale nie jest to konieczne)
Przygotowanie:
W celu przygotowania nadzienia wymieszać łyżką serek
mascarpone z cukrem, mąką i białkiem. Masę rozsmarować po wewnętrznej
powierzchni miski i wstawić do zamrażarki na 30 minut.
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, kakao, sodę, sól i
wymieszać. Następnie dodać mokre składniki, czyli wodę, maślanką lub jogurt,
oliwę lub olej oraz rum i ekstrakt z wanilii, a także pozostałe żółtko
(opcjonalnie). Wszystkie składniki połączyć delikatnie mieszając łyżką. Ciasto
nakładać do foremek wyłożonych papilotkami do 1/3 wysokości (po 1 łyżce stołowej na porcję). Na
środku nałożyć po 1 czubatej łyżeczce schłodzonego ,serowego nadzienia,
następnie ponownie nałożyć kakaową masę (foremki
powinny być wypełnione do 2/3 wysokości, ponieważ muf finki wyrosną).
Piec w piekarniku nagrzanym do
175 stopni przez 25 minut, do „suchego patyczka”. Muffinki smakują najlepiej,
kiedy zastygnie w nich masa serowa.
Czas przygotowania: 20 minut +
czas chłodzenia masy
Czas pieczenia: 25 minut
Kakaowe muffinki nadziane kremowym serkiem |
Kakaowe muffinki nadziane kremowym serkiem |
Kakaowe muffinki nadziane kremowym serkiem |
lubie takie pyszne niespodzianki w środku :]
OdpowiedzUsuń