Diabelskie żeberka |
Receptura wzorowana na
przepisie z Poradnika Domowego
Składniki na 2
porcje:
- 60-70 dag żeberek
- 0,5 szklanki pikantnego ketchupu (u mnie Kotlin)
- sok wyciśnięty z 0,5 cytryny
- 1,5 łyżki cukru
- szczypta soli
- 0,5 łyżki musztardy (u mnie rosyjska)
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka sosu sojowego
- kilka kropel sosu tabasco albo chili
- 0,5 łyżeczki harissy (można pominąć)
- 1 cebula
- ząbek czosnku
Przygotowanie:
Żeberka umyć, pokroić na kawałki i włożyć do wrzącej wody.
Gotować 40 minut. W rondelku wymieszać ketchup, sok z cytryny, cukier, sól,
musztardę, masło, sos sojowy, sos tabasco i harissę. Cebulę i czosnek drobno
posiekać i dodać do sosu. Gotować 20 minut na małym ogniu, od czasu do czasu
mieszając.
Żeberka wyjąć z wody, osączyć i ułożyć w naczyniu
żaroodpornym. Mięso polać dokładnie sosem, ze wszystkich stron. Piec w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni prze 20 minut. Podawać z pieczywem lub
ziemniakami.
Uwaga: Polane sosem żeberka można grillować zamiast piec.
mmm... zjadłabym takie :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do przygotowania, nie ma dużo pracy przy tym daniu.
Usuńmojemu mężowi by smakowały:D
OdpowiedzUsuńmam takie wrażenie, że to właśnie przysmak płci męskiej :)
Usuńwyśmienite żeberka!!!
Usuńzapraszam na mojego bloga :-)
www.kuchniaipodroze.blogspot.com