Hawajska sałatka, którą dziś Wam proponuję jest mocno
zbliżona do SAŁATKI KALIFORNIJSKIEJ. Jest jednak bogatsza o pomidory i ogórka.
Jej smak różni się też przez użycie innych przypraw. Przy sałatkach nigdy nie
podaję na ile porcji jest dany przepis, ponieważ te porcje mogą być bardzo
różnej wielkości. Sałatki hawajskiej z poniższego przepisu wychodzi jednak
wyjątkowo dużo. Będzie więc doskonałym wyborem, kiedy spodziewacie się większej
ilości gości. Prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna :).
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 sałata zielona
- 4 pomidory (lub pomidorki koktajlowe)
- 1 długi ogórek
- puszka ananasa (w kawałkach)
- puszka kukurydzy
Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
Usmażyć na patelni, następnie przełożyć do ostygnięcia na talerz wyłożony
ręcznikiem papierowym. Liście sałaty dokładnie umyć, osuszyć i porwać na
kawałki. Pomidory pokroić w kostkę, a ogórka w ćwiartki. Ananasa i kukurydzę
odsączyć z zalewy. Chłodnego kurczaka pokroić na kawałki. Wszystkie składniki
połączyć w misce.
Przygotować sos. W tym celu wymieszać majonez z jogurtem
naturalnym i zmiażdżonym czosnkiem oraz przyprawami. Sałatkę polać sosem i
wymieszać.
Uwaga: przed podaniem do sałatki można dodać grzanki przygotowane na patelni
z chleba tostowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.