poniedziałek, 27 stycznia 2014

Sałatka hawajska

Hawajska sałatka, którą dziś Wam proponuję jest mocno zbliżona do SAŁATKI KALIFORNIJSKIEJ. Jest jednak bogatsza o pomidory i ogórka. Jej smak różni się też przez użycie innych przypraw. Przy sałatkach nigdy nie podaję na ile porcji jest dany przepis, ponieważ te porcje mogą być bardzo różnej wielkości. Sałatki hawajskiej z poniższego przepisu wychodzi jednak wyjątkowo dużo. Będzie więc doskonałym wyborem, kiedy spodziewacie się większej ilości gości. Prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna :).

Sałatka hawajska

Źródło przepisu: „Smaczne i zdrowe surówki i sałatki” (plus moje zmiany)

Sałatka hawajska

Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 sałata zielona
  • 4 pomidory (lub pomidorki koktajlowe) 
  • 1 długi ogórek
  • puszka ananasa (w kawałkach) 
  • puszka kukurydzy
Sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz


Przygotowanie:

Piersi z kurczaka oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Usmażyć na patelni, następnie przełożyć do ostygnięcia na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Liście sałaty dokładnie umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Pomidory pokroić w kostkę, a ogórka w ćwiartki. Ananasa i kukurydzę odsączyć z zalewy. Chłodnego kurczaka pokroić na kawałki. Wszystkie składniki połączyć w misce.

Przygotować sos. W tym celu wymieszać majonez z jogurtem naturalnym i zmiażdżonym czosnkiem oraz przyprawami. Sałatkę polać sosem i wymieszać.

Uwaga: przed podaniem do sałatki można dodać grzanki przygotowane na patelni z chleba tostowego.

Czas przygotowania: 30-40 minut

Sałatka hawajska

Sałatka hawajska

Sałatka hawajska
  
Sałatka hawajska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj