piątek, 17 stycznia 2014

Sałatka z owocami kaparowca i chili

Sałatka, którą dziś Wam prezentuje powstała zupełnie przypadkowo pod wpływem chwili, dokładnie z tego co akurat znalazłam w lodówce. Może powiecie, że owoce kaparowca albo grecki ser to nie są składniki,  które bywają na co dzień u większości z nas. Nie sposób się z tym nie zgodzić, jednak to właśnie te produkty pozostały mi po innych daniach. Ser po krewetkach z makaronem orzo (przepis podam niebawem), a owoce kaparowca po SPAGHETTI.  Znalazłam jeszcze papryczkę chili i pomidory i tak w jeden ze świątecznych dni, kiedy to sklepy były zamknięte zrobiłam szybką i smaczną sałatkę :).

Sałatka z owocami kaparowca i chili

Sałatka z owocami kaparowca i chili
Przepis własny

Składniki na 2 porcje:
  • 2 pomidory
  • 150 g greckiego sera*
  • papryczka chili
  • garść owoców kaparowca
Dressing:
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • suszone oregano
  • suszona bazylia
*użyłam greckiego, miękkiego sera kwasowo – podpuszczkowego, dojrzewającego w solance – z mleka krowiego

Uwaga: do tej sałatki pasuje również papryka

Przygotowanie:

Pomidory i ser pokroić w kostkę. Papryczkę chili przekroić wzdłuż, wydrążyć gniazda nasienne i drobno posiekać. Owoce kaparowca przekroić na pół (bardzo małe można zostawić w całości). Wszystkie składniki połączyć w misce. Z oleju, octu winnego i przypraw przygotować dressing. Polać nim sałatkę i całość wymieszać.

Czas przygotowania: 20 minut

Sałatka z owocami kaparowca i chili
 
Sałatka z owocami kaparowca i chili

4 komentarze:

  1. O kaparach wszyscy słyszeli, ale jak już chodzi o same owoce kaparowca to okazuje się, że już nie, sama znam je od niecałego roku, fajnie, że popularyzujesz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, sama poznałam je dopiero niecały rok temu :).

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj