piątek, 10 stycznia 2014

Omlet z pomidorem i papryką

Omletów chyba nikomu nie muszę reklamować. Są równie proste w przygotowaniu i lubiane jak naleśniki. Możemy je przyrządzać na niezliczoną ilość sposób, dodając ulubione składniki. Dzisiejsza moja propozycja na farsz, to połączenie papryk, czosnku i pomidora. Świeżo zmielony pieprz dodany zarówno do masy jajecznej jak i farszu, odpowiednio zaostrza smak.

Omlet z pomidorem i papryką

Osoby, które za omletami przepadają zapraszam do przejrzenia wcześniejszych propozycji:
Omlet z pomidorem i papryką
Zapiekany omlet ze szparagami


Źródło przepisu: Poradnik domowy 

Składniki na 2 omlety:
  • 4-6 jajek*
  • 2-3 łyżki mleka
  • 3 łyżki oliwy
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 czerwone papryki
  • pomidor
  • 2 ząbki czosnku

*robiłam omlety na małe 20 cm patelni, więc użyłam 2 jajek na porcję. Jeśli chcecie zrobić większe, użyjcie 3 jajek do jednego omleta.


Przygotowanie:

Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne. Pomidora i papryki pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na łyżce oliwy. Dodać drobno posiekany czosnek oraz pieprz i sól. Jajka (2 lub 3 na porcję) rozkłócić z mlekiem (1 lub 1,5 łyżki na porcję), lekko doprawić i usmażyć na rozgrzanej oliwie. Usmażony omlet przełożyć na talerz i rozsmarować na nim farsz.

Czas przygotowania: 30 minut   

Omlet z pomidorem i papryką

Omlet z pomidorem i papryką

2 komentarze:

  1. Jaki pyszny farsz... I do tego w omlecie - pyszny i tani obiad! :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj