poniedziałek, 13 stycznia 2014

Spaghetti w pikantnym sosie pomidorowym z oliwkami

Jednym z pierwszych przepisów na makaron jakie Wam prezentowałam było SPAGHETTI Z SOSEM POMIDOROWYM. Na pozór dzisiejsza receptura mogłaby się wydawać podobna, ale tak nie jest. Poniższy przepis na makaron zawiera bowiem kilka składników, które nadają potrawie bardzo pikantny charakter. Sos tabasco, sproszkowana ostra papryka oraz pieprz Cayenne to ostre przyprawy, które dodałam do sosu pomidorowego. W oryginalnym przepisie z którego korzystałam wspomniano tylko o tabasco, a ja dorzuciłam jeszcze trochę pikanterii od siebie :).  Danie proste w przygotowaniu, polecam przede wszystkim wielbicielom ostrych smaków no i makaronów oczywiście!

Spaghetti w pikantnym sosie pomidorowym z oliwkami

Receptura wzorowana na przepisie z „Kolekcji dobrej kuchni”

Spaghetti w pikantnym sosie pomidorowym z oliwkami

Składniki na 2 porcje:
  • 15-20 dag makaronu spaghetti
  • 5 dag wędzonego boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 pomidory
  • 300 g sosu pomidorowego*
  • kilka kropli sosu tabasco
  • ok. 100 g czarnych oliwek bez pestek**
  • garść tartego parmezanu lub grana padano
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • sól morsk
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sproszkowana ostra papryka
  • pieprz cayenne
*można użyć gotowego sosu pomidorowego, ja przygotowałam sos  z puszki krojonych  pomidorów, które zblendowałam, doprawiłam solą, pieprzem, bazylią i podgrzewałam ok. 20 minut, aż sos odpowiednio zgęstniał  

**możecie użyć oliwek zielonych lub zielonych i czarnych 

Przygotowanie:

Makaron ugotować al. dente w osolonym wrzątku. Boczek pokroić w drobną kostkę i zrumienić na łyżce oliwy, po czym przełożyć skwarki do miseczki. Czosnek i cebulę drobno posiekać i podsmażyć, aż się zrumienią. Dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i dusić ok. 5 minut. Następnie dodać sos pomidorowy, tabasco, przyprawy i oliwki (część pokroić, część pozostawić w całości do dekoracji). Całość podgrzewać ok. 10 minut.

Ugotowany, odcedzony makaron przełożyć na talerze, polać przygotowanym sosem, posypać skwarkami, posiekaną natką pietruszki, tartym parmezanem i przybrać pozostałymi oliwkami. Od razu podawać.

Czas przygotowania: 40 minut

Spaghetti w pikantnym sosie pomidorowym z oliwkami
  
Spaghetti w pikantnym sosie pomidorowym z oliwkami

Spaghetti w pikantnym sosie pomidorowym z oliwkami

Spaghetti w pikantnym sosie pomidorowym z oliwkami

2 komentarze:

  1. wygląda przepysznie, taka uwaga prawdziwa pasta jest zawsze wymieszana z sosem i podsmażona aby makaron nabrał smaku i aromatu jest o wiele lepsza od polanej! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj