Jednym z pierwszych przepisów na makaron jakie Wam
prezentowałam było SPAGHETTI Z SOSEM POMIDOROWYM. Na pozór dzisiejsza receptura
mogłaby się wydawać podobna, ale tak nie jest. Poniższy przepis na makaron
zawiera bowiem kilka składników, które nadają potrawie bardzo pikantny
charakter. Sos tabasco, sproszkowana ostra papryka oraz pieprz Cayenne to ostre
przyprawy, które dodałam do sosu pomidorowego. W oryginalnym przepisie z
którego korzystałam wspomniano tylko o tabasco, a ja dorzuciłam jeszcze trochę
pikanterii od siebie :). Danie proste w przygotowaniu, polecam przede
wszystkim wielbicielom ostrych smaków no i makaronów oczywiście!
Receptura wzorowana na
przepisie z „Kolekcji dobrej kuchni”
Spaghetti w pikantnym sosie pomidorowym z oliwkami |
Składniki na 2
porcje:
- 15-20 dag makaronu spaghetti
- 5 dag wędzonego boczku
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 pomidory
- 300 g sosu pomidorowego*
- kilka kropli sosu tabasco
- ok. 100 g czarnych oliwek bez pestek**
- garść tartego parmezanu lub grana padano
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- sól morsk
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sproszkowana ostra papryka
- pieprz cayenne
*można użyć gotowego
sosu pomidorowego, ja przygotowałam sos z puszki krojonych pomidorów, które zblendowałam, doprawiłam solą,
pieprzem, bazylią i podgrzewałam ok. 20 minut, aż sos odpowiednio
zgęstniał
**możecie użyć oliwek
zielonych lub zielonych i czarnych
Przygotowanie:
Makaron ugotować al. dente w osolonym wrzątku. Boczek
pokroić w drobną kostkę i zrumienić na łyżce oliwy, po czym przełożyć skwarki
do miseczki. Czosnek i cebulę drobno posiekać i podsmażyć, aż się zrumienią.
Dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i dusić ok. 5 minut.
Następnie dodać sos pomidorowy, tabasco, przyprawy i oliwki (część pokroić, część pozostawić w całości
do dekoracji). Całość podgrzewać ok. 10 minut.
Ugotowany, odcedzony makaron przełożyć na talerze, polać
przygotowanym sosem, posypać skwarkami, posiekaną natką pietruszki, tartym
parmezanem i przybrać pozostałymi oliwkami. Od razu podawać.
wygląda przepysznie, taka uwaga prawdziwa pasta jest zawsze wymieszana z sosem i podsmażona aby makaron nabrał smaku i aromatu jest o wiele lepsza od polanej! :)
OdpowiedzUsuńSłuszna uwaga :)
Usuń