sobota, 23 listopada 2013

Pizza e Menesta

Gotowane zielone warzywa z plackiem z polenty

Polenta jest obecnie bardzo popularna we Włoszech, jednak nie zawsze tak było. Kiedyś to danie było główną potrawą rolników. Dopiero od drugiej połowy XX wieku zagościło we włoskich domach i restauracjach. W tej chwili polentę jada się w wielu krajach. Osobiście pierwszy raz przygotowywałam danie z kaszy kukurydzianej. Podoba mi się jej łatwość przygotowania, a także różnorodność możliwości podania. Polenta pasuje bowiem do ryb, mięs i warzyw. Można ją podawać po prostu ugotowaną lub nadając różne kształty upiec, ugrillować czy usmażyć. Dziś właśnie proponuje Wam smażone placki podane z gotowanymi na parze warzywami. Wegetariańskie danie, które można podać w ciągu dnia lub jako lekki obiad. Polenta jest syta, podobnie jak kuskus.

Gotowane zielone warzywa z plackiem z polenty

Źródło przepisu: „Dwaj łakomi włosi”  A. Carluccio, G. Contaldo (plus moje zmiany)

Składniki na 2 porcje:

Placek:
  • 95 g kaszy kukurydzianej błyskawicznej*
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 110 ml wrzącej wody

Menesta:
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 strąk czerwonej papryczki chili
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka różyczek brokułów** (u mnie z połowy średniego brokułu) 
  • 50 ml wody

*użyłam zwykłej kaszy kukurydzianej, ponieważ nie dostałam błyskawicznej. Wtedy trzeba zacząć od jej przygotowania według przepisu na opakowaniu.

**zamiast brokułów można użyć dziką cykorię, sałatę morską, szpinak lub mlecz.

Przygotowanie:

W celu przygotowanie menesty należy drobno posiekać czosnek i papryczkę chili. W średnim garnku rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i chili, a kiedy się zrumienią dodać warzywa i wodę. Przykryć pokrywką i gotować przez 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie (w tym przepisie brokuły gotują się na parze, więc nie dolewajcie więcej wody niż podane 50 ml). 

W czasie gotowania warzyw przygotować ciasto na placki. Do miski wsypać kaszę kukurydzianą (Uwaga: jeżeli nie posiadasz kaszy kukurydzianej błyskawicznej, musisz ją wcześniej ugotować wg. przepisu na opakowaniu), dodać 1 łyżkę oliwę z oliwek i doprawić. Wlać wrzącą wodę i mieszać, aż do uzyskania grudkowatego, elastycznego ciasta. Zostawić do przestudzenia, następnie podzielić na dwie części. Uformować dwa  cienkie placki o grubości około 2,5 cm i średnicy 5 cm (u mnie placki są cieńsze i większe).  

Pozostałą oliwę rozgrzać na patelni. Smażyć placki po około 5-6 minut z każdej strony, aż urosną i będą rumiane. Polentę wraz z warzywami ułożyć na talerzach, polać sokami, które wygotowały się z brokułów.

Czas przygotowania: 25 minut

Gotowane zielone warzywa z plackiem z polenty

Gotowane zielone warzywa z plackiem z polenty

Gotowane zielone warzywa z plackiem z polenty

Gotowane zielone warzywa z plackiem z polenty

2 komentarze:

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj