Dawno nie jedliśmy spaghetti, dlatego postanowiłam
przyrządzić ten makaron. Znaleziony przepis na spaghetti po sycylijsku trochę
przerobiłam. Przede wszystkim zmieniłam nieco proporcje składników, a na
specjalne życzenie mojego męża zamiast kaparów użyłam owoców kaparowca. Wyszło
pyszne, słone danie. Uważajcie tylko, żeby nie było za słone! Ja w ogóle nie
dodałam soli, ponieważ anchois i oliwki były słone same w sobie, a dzięki nim i
cała potrawa. Dlatego najpierw spróbujcie i zdecydujcie czy dosalać, czy
nie.
Spaghetti po sycylijsku |
Składniki:
- 2 porcje makaronu spaghetti (ok. 15 dag)
- sól
Sos:
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 puszka filetów anchois
- 3 pomidory
- 1 zielona papryka
- kilka owoców kaparowca (lub kaparów)
- 75 g zielonych oliwek bez pestek (małe opakowanie)
- pół pęczka natki pietruszki
- opcjonalnie: sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać olej. Zrumienić posiekany czosnek,
następnie dodać pokrojone filety anchois. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki,
pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w cienkie paseczki lub w kostkę. Warzywa
wrzucić do garnka i dusić 30 minut. Pod koniec duszenia dodać posiekane owoce
kaparowca, oliwki i natkę pietruszki. Danie doprawić pieprzem i w razie
potrzeby solą (u mnie nie było takiej potrzeby, składniki były wystarczająco
słone).
Makaron ugotować al. dente według przepisu na opakowaniu.
Następnie odcedzić, przełożyć na talerze i polać sosem. Od razu podawać.
Czas przygotowania: 40 minut
Uwielbbam;)) Gdyby nie fakt iz mama mieszka na Sycyli od 11 LAT pewnie bym nigdy nie znala kuchni Sycylijskiej.Ja czasem zamiast oliwek daje suszone solone pomidorki ktore mam zalane oliwa z oliwek.To takie moje upodobanie.Pyszne.Ja je jem z czym tylko mi przyjdzie ochota i pomysl.Czesto po prostu na sniadanie na kromce suchego chleba;) polane oliwa.Uwielbiam tez kuchnie Grecka.
OdpowiedzUsuńMAM pytanie czy spotkalas sie z przepisem na ciasto Deser Kataifi z mrozonego ciasta filo? Przekladany orzechami miodem i masa? Szukam Greckiej receptury:?)
Niestety nie spotkałam się z takim przepisem.
UsuńOwoce kaparu ostatnio bardzo polubiłam, dlatego jak zobaczyłam je u Ciebie na zdjęciu to od razu pomyślałam, że to przepis dla mnie.
OdpowiedzUsuń