środa, 22 stycznia 2014

Diabelskie żeberka

Specjalnie na życzenie pewnego osobnika płci męskiej przygotowałam żeberka. Wcześniej robiłam je w marynacie bardziej na słodko m.in. z miodem. Również były dobre, ale brakowało im charakteru i zdecydowanego smaku. Dzisiejszy przepis (jak wiele innych na tym blogu) zawiera sporo pikantnych dodatków. Ostry ketchup, sos tabasco i harissa to ważne składniki mojego sosu, w którym zapiekłam żeberka. Polecam wielbicielom ognistych dań mięsnych! 

Diabelskie żeberka

Receptura wzorowana na przepisie z Poradnika Domowego

Składniki na 2 porcje:
  • 60-70 dag żeberek
  • 0,5 szklanki pikantnego ketchupu (u mnie Kotlin) 
  • sok wyciśnięty z 0,5 cytryny
  • 1,5 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżki musztardy (u mnie rosyjska) 
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • kilka kropel sosu tabasco albo chili
  • 0,5 łyżeczki harissy (można pominąć) 
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku

Przygotowanie:

Żeberka umyć, pokroić na kawałki i włożyć do wrzącej wody. Gotować 40 minut. W rondelku wymieszać ketchup, sok z cytryny, cukier, sól, musztardę, masło, sos sojowy, sos tabasco i harissę. Cebulę i czosnek drobno posiekać i dodać do sosu. Gotować 20 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Żeberka wyjąć z wody, osączyć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Mięso polać dokładnie sosem, ze wszystkich stron. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni prze 20 minut. Podawać z pieczywem lub ziemniakami.

Uwaga: Polane sosem żeberka można grillować zamiast piec. 

Czas przygotowania: 70 minut


Diabelskie żeberka

Diabelskie żeberka

5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Zachęcam do przygotowania, nie ma dużo pracy przy tym daniu.

      Usuń
  2. mojemu mężowi by smakowały:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam takie wrażenie, że to właśnie przysmak płci męskiej :)

      Usuń
    2. wyśmienite żeberka!!!
      zapraszam na mojego bloga :-)

      www.kuchniaipodroze.blogspot.com

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj