piątek, 1 lutego 2013

Sałatka pomidorowa po wiedeńsku


W moim rodzinnym domu rodzice podawali ziemniaki w sposób w tamtych czasach powszechny: jedynie gotowane i zgniecione do kotleta schabowego lub mielonego i w komplecie z surówką lub buraczkami. A w piątek ze smażoną rybą niewiadomego pochodzenia. Taki stołówkowy standard. I tak prawie codziennie, kartofle na zmianę z ziemniakami… Później odkryłam, że z tego łatwo dostępnego w naszym kraju przez cały rok bulwiastego warzywa, można stworzyć naprawdę wiele ciekawych potraw (np.frytki :P), zarówno na ciepło jak i na zimno. Prezentowałam Wam niedawno zapiekankę z puree. Tym razem zapraszam na sałatkę. Przygotowanie tej przekąski jest bardzo proste, bowiem sałatka składa się tylko z 3 składników: ziemniaków, pomidorów i papryki. Całość polałam sosem majonezowo – śmietanowo – chrzanowym. PYCHA! 

Klasyczna "sałatka pomidorowa po wiedeńsku" zawiera paprykę konserwową. W mojej wersji zdecydowałam się na świeże warzywa. Wynika to z faktu, iż mój czołowy degustator – mąż, z niewyjaśnionych powodów na widok papryki konserwowej wpada w szał i bełkocze coś o rozwodzie. Ale zastosowanie świeżych warzyw okazało się bardzo trafionym pomysłem. Dla lepszego efektu wizualnego polecam użyć papryk w kolorze żółtym i/lub zielonym. Dodatkowo warto przybrać danie natką pietruszki.

Sałatka pomidorowa po wiedeńsku





Składniki:


  • 50 dag pomidorów 
  • 40 dag ziemniaków 
  • 2 strąki papryki 
  • natka pietruszki – do dekoracji





Sos:


  • 3 łyżki majonezu 
  • 2 łyżki śmietany 
  • 2 łyżki chrzanu 
  • sól i pieprz



 



Przygotowanie:


Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie. Odstawić do wystudzenia. Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w paski. Pomidory umyć, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać. Z majonezu, śmietany i chrzanu przygotować sos. Doprawić sos solą oraz pieprzem, a następnie polać nim ziemniaki wymieszane z paprykami i pomidorami. Przybrać gałązkami natki pietruszki.



Sałatka pomidorowa po wiedeńsku
Sałatka pomidorowa po wiedeńsku

2 komentarze:

  1. Wypróbowane. Fajny przepis dla osób lubiących delikatne smaki. Chrzan przy tym wszystkim daje fajną nutę - pyszne śniadanie lub kolacja :) Polecam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj