Kiedyś zupełnie nieznany deser w Polsce, dziś coraz częściej
gości w naszych domach. Nic dziwnego, bowiem Panna Cotta jest niezwykle prosta
do zrobienia i pyszna. Posłodzona śmietanka i mleko, dzięki żelatynie zamieniają
się w delikatną, puszystą piankę, a ziarenka i laska wanilii nadają jej
niesamowity aromat i smak. Dziś podaję Wam przepis na klasyczną Panna Cottę,
którą możecie podawać np. z likierem w wersji dla dorosłych lub z posiekaną
czekoladą czy migdałami, jeśli będą ją jadły dzieci. Cudowny smak naszemu
deserowi nada owocowy sos, który możecie przyrządzić również z mrożonych owoców
(np., truskawek), wystarczy je wcześniej wyjąć i zmiksować.
Klasyczna waniliowa Panna Cotta |
Składniki na 4 porcje:
- 250 ml śmietanki kremówki 30-36% (płynnej z kartonika)
- 250 ml mleka
- 60 g cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu
Przygotowanie:
Żelatynę zalać 3 łyżkami wody i odstawić żeby napęczniała. Do
rondelka wlać śmietankę i mleko. Dodać cukier, ziarenka wanilii oraz
przekrojoną laskę. Płyn podgrzewać cały czas mieszając, do momentu, aż mleko ze
śmietaną zawrze, a cukier się rozpuści. Rondelek zdjąć z palnika, dodać
napęczniałą żelatynę i dokładnie rozmieszać. Odstawić do przestudzenia.
Następnie płyn przelać (najlepiej przez małe sitko) do czterech kokilek (o
pojemności 125 ml) i wstawić do lodówki do stężenia na ok. 5 godzin lub na noc.
W celu łatwego wyjęcia panna cotty z kokilek, można je
włożyć na kilka sekund do gorącej wody,
a brzegi podważyć delikatnie cieniutkim nożykiem. Deser podawać z sosem owocowym,
posiekaną czekoladą, migdałami, świeżą mięta lub z dodatkiem ulubionego
alkoholu (u mnie likier Amarula).
Lubię, ale koniecznie z jakimś wyrazistym dodatkiem :) Twoja wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńDodatki są ważne :) Miło mi, że moja wersja się podoba :)
Usuń