Ryż z pomidorami, bazylią i tartym serem to pyszna, prosta
potrawa. Może stanowić samodzielne danie lub dodatek do mięs. U mnie tego typu
potrawy zawsze serwowane są jednak jako pełny obiad. Wegetariański, lekki, ale
przy większej porcji bardzo syty.
Zaproponowałam Wam ryż brązowy, ponieważ bardzo go lubię,
jeśli jednak wolicie biały, nie ma problemu, tylko wtedy nie gotujcie go 30, a
15 minut.
Brązowy ryż z pomidorami, bazylią i grana padano |
Przy okazji dzisiejszego wpisy pozwolę sobie zamieścić kilka
zdjęć bazylii, lubicie ją? Ja uwielbiam!
Przepis własny
Składniki na 2
duże porcje:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 3 duże pomidory lub 4 małe pomidor
- 200 g brązowego ryżu (dwa woreczki)
- kilka listków bazylii
- garść startego sera grana padano (lub parmezanu
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
*jeżeli chcecie użyć
białego ryżu, należy go gotować przez 15 minut
Przygotowanie:
Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Lekko zrumienić
zmiażdżony czosnek, następnie dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
pomidory. Doprawić solą i pieprzem i dusić kilka minut pod przykryciem. Dolać
600 ml wody, zagotować, a następnie wsypać ryż. Przykryć i gotować na średnim
ogniu przez około 20 minut, następnie zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze 10-15
minut, od czasu do czasu mieszając, aż
ryż wchłonie wodę, a nadmiar płynu odparuje. Pod sam koniec gotowania dodać
porwane listki bazylii. Na talerzu posypać tartym serem grana padano. Smacznego!
Brązowy ryż z pomidorami, bazylią i grana padano |
Brązowy ryż z pomidorami, bazylią i grana padano |
Idealne danie na koncowke miesiaca, kiedy w portfelu pustki :)
OdpowiedzUsuńPrawda, takie danie z zapasów :)
UsuńOstatnio zakochałam się w brązowym ryżu, podoba mi się taka wersja :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że trafiłam w gust :)
UsuńGratuluje dobrze wykonanej i ciekawej strony! Pozdrowienia dla autorów oraz
OdpowiedzUsuńwszystkich odwiedzających.
Also visit my web site - pozycjonowanie Lublin
Autorka strony bardzo dziękuje i również pozdrawia :)
Usuń