wtorek, 15 października 2013

Marynata do mięsa

Zanim usmażymy czy upieczemy mięso, dobrze jest je najpierw zamarynować przez jakieś 2-3- godziny. Dzięki temu będzie aromatyczne i soczyste. Dotychczas podawałam  Wam już jeden przepis na MARYNATĘ PAPRYKOWĄ, której użyłam do kurczaka przy okazji przygotowywania szaszłyków. Tym razem nieco inna mieszanka ziół i przypraw, którą niedawno ułożyłam. Prezentowana dziś marynata została przeze mnie użyta do mięsa drobiowego, które później usmażyłam. Drobno posiekana cebula i czosnek nadaje dodatkowy smak i aromat. Woda podczas smażenia wyparuje, natomiast olej zawarty w marynacie pozwala na nie dodawanie go ponownie przed smażeniem. Mięso wraz z marynatą po prostu przekładam na suchą, nagrzaną patelnię i smażę .

Marynata do mięsa
Marynata do mięsa


Przepis własny

Składniki:
  • 0,5 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki soli morskiej
  • 0,5 łyżeczki sproszkowanej ostrej papryki
  • 0,25 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
  • 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • szczypta pieprzu Cayenne


Uwaga: do marynaty można dodać również kilka listków świeżych ziół: bazylii i/lub oregano. Jednak po zamarynowaniu mięsa, przed obróbką cieplną zioła wyjmujemy. 

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek drobniutko posiekać, wrzucić do miski. Dodać olej, wodę, sok z cytryny oraz wszystkie przyprawy. Całość wymieszać. Mięso włożyć do marynaty i odstawić na 2-3 godziny.


Marynata do mięsa

Marynata do mięsa

2 komentarze:

  1. Hmm, ciekawy przepis na marynatę. Zbliża się u mnie rodzinna impreza, więc będę musiała coś dobrego przygotować. Myślę, że mięsko z tą marynatą będzie smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. marynata wyśmienita! ja zawszę dodaję więcej czosnku i cebuli niż jest w przepisie i zamiast drobno kroję bardzo grubo, żeby podczas pieczenia przez dłuższy czas dawały smak i zapach potrawie, a przy tym tak szybko się nie spieką :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj