Zanim usmażymy czy upieczemy mięso, dobrze jest je najpierw
zamarynować przez jakieś 2-3- godziny. Dzięki temu będzie aromatyczne i
soczyste. Dotychczas podawałam Wam już
jeden przepis na MARYNATĘ PAPRYKOWĄ, której użyłam do kurczaka przy okazji przygotowywania
szaszłyków. Tym razem nieco inna mieszanka ziół i przypraw, którą niedawno
ułożyłam. Prezentowana dziś marynata została przeze mnie użyta do mięsa
drobiowego, które później usmażyłam. Drobno posiekana cebula i czosnek nadaje
dodatkowy smak i aromat. Woda podczas smażenia wyparuje, natomiast olej zawarty
w marynacie pozwala na nie dodawanie go ponownie przed smażeniem. Mięso wraz z
marynatą po prostu przekładam na suchą, nagrzaną patelnię i smażę .
Marynata do mięsa |
Przepis własny
Składniki:
- 0,5 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki soli morskiej
- 0,5 łyżeczki sproszkowanej ostrej papryki
- 0,25 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
- 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- szczypta pieprzu Cayenne
Uwaga: do marynaty można dodać również kilka listków świeżych ziół: bazylii i/lub oregano. Jednak po zamarynowaniu mięsa, przed obróbką cieplną zioła wyjmujemy.
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobniutko posiekać, wrzucić do miski.
Dodać olej, wodę, sok z cytryny oraz wszystkie przyprawy. Całość wymieszać.
Mięso włożyć do marynaty i odstawić na 2-3 godziny.
Hmm, ciekawy przepis na marynatę. Zbliża się u mnie rodzinna impreza, więc będę musiała coś dobrego przygotować. Myślę, że mięsko z tą marynatą będzie smaczne.
OdpowiedzUsuńmarynata wyśmienita! ja zawszę dodaję więcej czosnku i cebuli niż jest w przepisie i zamiast drobno kroję bardzo grubo, żeby podczas pieczenia przez dłuższy czas dawały smak i zapach potrawie, a przy tym tak szybko się nie spieką :)
OdpowiedzUsuńrobiłam w tej marynacie żeberka są pyszne.
OdpowiedzUsuń