Od dawna miałam ochotę zrobić ciasto ze śliwkami. Na prawdę
uwielbiam te owoce w każdej postaci, często o tej porze roku kilka śliwek
stanowi moje śniadanie
:).
Postanowiłam upiec ciasto kruche.
Wykorzystałam sprawdzony przepis na placek, który prezentowałam Wam przy okazji
CIASTA Z DŻEMEM Z CZARNEJ PORZECZKI. Z tej samej ilości ciasta zrobiłam nieco
mniejszy placek, ponieważ śliwki są cięższe niż dżem i chciałam, aby spód był
minimalnie grubszy. Niewielka ilość semoliny, która posypałam ciasto wchłonęła
soki ze śliwek, powodując, że spód pozostał kruchy. Same owoce z kolei
oprószyłam dodatkowo niewielką ilością cukru pudru oraz cynamonu, który
doskonale do nich pasuje. Ciasto wyszło naprawdę fantastyczne, gorąco Wam je
polecam!
|
Kruche ciasto ze śliwkami |
|
Kruche ciasto ze śliwkami |
Przepis własny
Składniki:
Ciasto:
- 50 dag maki pszennej (plus do podsypywania)
- łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy – jedno całe opakowanie
- 25 dag masła
- 10 dag smalcu (1/2 kostki)
- 3 jajka
- 2 łyżki śmietany
Dodatkowo:
- ok. 1 kg śliwek ( u mnie 15 sztuk)
- 3 łyżki semoliny (kaszy manny)
- cukier puder + cynamon do oprószenia śliwek
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i
cukrem waniliowym. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło i smalec. Całość
przesiekać nożem, aż składniki się połączą (ciasto
można przygotowywać w misce siekając składniki za pomocą specjalnego mieszadła
do ciasta kruchego). Na końcu dodać jajka i śmietanę, wymieszać i szybko
zagnieść ciasto. Masę podzielić na dwie części. Połowę owinąć w folię i włożyć
do lodówki na około 30 minut, z drugiej części uformować cztery wałeczki i
włożyć je do zamrażarki.
Śliwki umyć, wypestkować i podzielić na połówki. Ciasto,
które leżało w lodówce rozwałkować
(w
razie potrzeby podsypując mąką) na kwadratowy placek o boku około 30 cm. Za
pomocą wałka przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
(polecam rozwałkowywać ciasto od razu na
papierze do pieczenia i na koniec zsunąć je z blatu na blachę). Rozwałkowane
ciasto obsypać semoliną, następnie ułożyć śliwki skórką do dołu. Owoce oprószyć
niewielką ilością cukru pudru i cynamonu. Przy pomocy tarki ścierać kolejno
zamrożone wałeczki ciasta, tworząc kruszonkę na śliwkach.
Placek wstawić do piekarnika nagrzanego do
180 stopni i piec przez 40 minut. Po upieczeniu odstawić ciasto do wystudzenia,
następnie pokroić je na kawałki w ten sposób, aby na każdej porcji znajdowała
się jedna połówka śliwki.
|
Kruche ciasto ze śliwkami |
|
Kruche ciasto ze śliwkami |
|
Kruche ciasto ze śliwkami |
|
Kruche ciasto ze śliwkami |
Ciasto pyszne - jak u mamy! Polecam! oczywiście rzecz gustu, ale moim zdaniem świetne :)
OdpowiedzUsuńCiszę się, że Ci smakowało Kochana!
UsuńWygląda niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuńMiło mi :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńKocham śliwki i kruche - takie połaczenie u mniewygrywa z tradycyjną szarlotką :-)
OdpowiedzUsuńNawet z szarlotką? To na prawdę musisz je lubić! U mnie byłyby raczej na równi :)
Usuń