środa, 23 października 2013

Kruche ciasto ze śliwkami

Od dawna miałam ochotę zrobić ciasto ze śliwkami. Na prawdę uwielbiam te owoce w każdej postaci, często o tej porze roku kilka śliwek stanowi moje śniadanie :).  Postanowiłam upiec ciasto kruche. Wykorzystałam sprawdzony przepis na placek, który prezentowałam Wam przy okazji CIASTA Z DŻEMEM Z CZARNEJ PORZECZKI. Z tej samej ilości ciasta zrobiłam nieco mniejszy placek, ponieważ śliwki są cięższe niż dżem i chciałam, aby spód był minimalnie grubszy. Niewielka ilość semoliny, która posypałam ciasto wchłonęła soki ze śliwek, powodując, że spód pozostał kruchy. Same owoce z kolei oprószyłam dodatkowo niewielką ilością cukru pudru oraz cynamonu, który doskonale do nich pasuje. Ciasto wyszło naprawdę fantastyczne, gorąco Wam je polecam!

Kruche ciasto ze śliwkami
 
Kruche ciasto ze śliwkami
Przepis własny 

Składniki:

Ciasto:
  • 50 dag maki pszennej (plus do podsypywania)
  • łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy – jedno całe opakowanie
  • 25 dag masła
  • 10 dag smalcu (1/2 kostki)
  • 3 jajka
  • 2 łyżki śmietany

Dodatkowo:
  • ok. 1 kg śliwek ( u mnie 15 sztuk)
  • 3 łyżki semoliny (kaszy manny)
  • cukier puder + cynamon do oprószenia śliwek

Przygotowanie:
 
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło i smalec. Całość przesiekać nożem, aż składniki się połączą (ciasto można przygotowywać w misce siekając składniki za pomocą specjalnego mieszadła do ciasta kruchego). Na końcu dodać jajka i śmietanę, wymieszać i szybko zagnieść ciasto. Masę podzielić na dwie części. Połowę owinąć w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut, z drugiej części uformować cztery wałeczki i włożyć je do zamrażarki.

Śliwki umyć, wypestkować i podzielić na połówki. Ciasto, które leżało w lodówce rozwałkować (w razie potrzeby podsypując mąką) na kwadratowy placek o boku około 30 cm. Za pomocą wałka przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (polecam rozwałkowywać ciasto od razu na papierze do pieczenia i na koniec zsunąć je z blatu na blachę). Rozwałkowane ciasto obsypać semoliną, następnie ułożyć śliwki skórką do dołu. Owoce oprószyć niewielką ilością cukru pudru i cynamonu. Przy pomocy tarki ścierać kolejno zamrożone wałeczki ciasta, tworząc kruszonkę na śliwkach.  Placek wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 40 minut. Po upieczeniu odstawić ciasto do wystudzenia, następnie pokroić je na kawałki w ten sposób, aby na każdej porcji znajdowała się jedna połówka śliwki.  

Kruche ciasto ze śliwkami
Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami

8 komentarzy:

  1. Ciasto pyszne - jak u mamy! Polecam! oczywiście rzecz gustu, ale moim zdaniem świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham śliwki i kruche - takie połaczenie u mniewygrywa z tradycyjną szarlotką :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet z szarlotką? To na prawdę musisz je lubić! U mnie byłyby raczej na równi :)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj