Wstyd się przyznać, ale kiedyś, kiedy jeszcze zdecydowanie
rzadziej i mniej gotowałam, kupowałam różne „torebki”, które wymagały tylko
kilku składników i obiad był gotowy. Jednym w takim dań, które nie ukrywam, że
lubiłam, był właśnie gyros. Przygotowywałam go z mojego ulubionego mięsa, czyli
kurczaka. Gotowy proszek do marynaty,
obok torebka z gotowym proszkiem na sos, wszystko za grosze, ale ile w tym chemii,
niezdrowych dodatków… Właśnie dlatego, nie chcą rezygnować w przyrządzania tego
dania, postanowiłam nadal je gotować, ale już bez wsparcia owych „torebeczek z
proszkami”. Stworzyłam zatem własną MARYNATĘ i SOS ZIOŁOWO – PAPRYKOWY, które
prezentowałam Wam niedawno w oddzielnych postach. Danie jest nie tylko
zdrowsze, ale dużo lepsze w smaku i zapachu, dlatego gorąco Wam je polecam. Mój
gyros podaję z frytkami, gdyż po prostu bardzo je lubię :)
- podwójna pierś z kurczaka
Dodatkowo: ziemniaki albo frytki
- 0,5 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki soli morskiej
- 0,5 łyżeczki sproszkowanej ostrej papryki
- 0,25 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
- 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- szczypta pieprzu Cayenne
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki pikantnego ketchupu
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- 1 papryczka chili
- 2 szczypty soli morskiej
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sproszkowana papryka ostra oraz słodka
- szczypta kurkumy
- suszone oregano
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę.
Przygotować MARYNATĘ. W tym celu drobno posiekać czosnek i cebulę i wymieszać z
pozostałymi składnikami. Mięso dokładnie obtoczyć w marynacie, przykryć i
odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie całość (mięso +marynata)
przełożyć na suchą, nagrzaną patelnię. Kurczaka smażyć na średnim ogniu, przez
około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie przygotować ZIOŁOWO –PAPRYKOWY SOS. W tym celu posiekać
czosnek, papryczkę chili i natkę pietruszki i wymieszać z pozostałymi
składnikami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.