Pieczone ziemniaki krojone w plastry z pomidorami, oregano i
bazylią
Zapiekane ziemniaki z pomidorkami koktajlowymi i czerwoną
cebulą to kolejna potrawa, która może stanowić samodzielne danie lub
uzupełnienie potraw mięsnych i rybnych. To proste w przygotowaniu i
niekosztowne danie jest naprawdę smaczne :). Oregano, bazylia i oliwa doskonale pasują do
połączenia ziemniaków i pomidorków koktajlowych. W mojej wersji zmniejszyłam o
połowę ilości składników (poniżej w nawiasach) uzyskując dwie porcje.
Pieczone ziemniaki z pomidorkami i czerwoną cebulą |
Źródło przepisu: „Dwaj łakomi włosi” A. Carluccio i G. Contaldo (plus moje zmiany)
Składniki na 4 porcje
(w nawiasach na 2):
- 7 łyżek oliwy z oliwek ekstra virgin (u mnie 4)
- 500 g ziemniaków, pokrojonych w cienkie plasterki (u mnie 6 niewielkich ziemniaków)
- 1 łyżeczka suszonego oregano (u mnie 0,5)
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- duża garść liści bazylii, podartych
- 300 g czerwonej cebuli, pokrojonej w plasterki (u mnie 2 cebule, pokrojone w pół plasterki)
- 400 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół i bez nasion (u mnie 200 g)
- 1 łyżka białego wina
Przygotowanie:
Żaroodporne naczynie posmarować połową oliwy z oliwek.
Ułożyć warstwę ziemniaków, posypać solą, pieprzem, oregano oraz bazylią.
Następnie ułożyć plastry cebuli i pomidorki koktajlowe, skropić oliwą z oliwek
i ułożyć kolejne warstwy warzyw w tej sam sposób, aż do wykończenia wszystkich
warzyw (u mnie 3 warstwy). Całość
polać pozostałą oliwą oraz białym winem.
Naczynie przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Następnie
zdjąć folię, delikatnie oddzielić widelcem ziemniaki od dna naczynia (tak, aby
nie połamać plasterków) i piec jeszcze przez 15-20 minut, aż ziemniaki będą
gotowe. Podawać od razu po przygotowaniu.
Mmmm... pysznie :)
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda taka zapiekanka i jestem pewna, że jest pyszna.
OdpowiedzUsuńNie wiem, co poszło nie tak, ale po przepisowych 45 minutach składniki były lekko ruszone. Wolę nie myśleć, jaki będzie rzeczywisty czas pieczenia... :(
OdpowiedzUsuń