Mieszanka majonezu i ketchupu to dla mnie sprawdzone
połączenie. Dodatek przypraw i czosnku nadaje subtelny charakter natomiast
papryczka chili mocno zaostrza smak! Bardzo lubię ten sos w połączeniu z
kurczakiem. Kiedy podaję mięso w ramach „fast foodowego” obiadu np. z frytkami,
również je maczam w dipie. Sos ziołowo – paprykowy doskonale sprawdzi się także
w połączeniu z Waszymi ulubionymi przekąskami. W czasie spotkania z
przyjaciółmi dobrym pomysłem będzie podanie sosu wraz z drobiowymi paluszkami :).
Składniki:
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki pikantnego ketchupu
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- 1 papryczka chili
- 2 szczypty soli morskiej
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sproszkowana papryka ostra oraz słodka
- szczypta kurkumy
- suszone oregano
Przygotowanie:
Majonez wymieszać w misce z ketchupem. Czosnek, natkę
pietruszki oraz papryczkę chili drobniutko posiekać i wrzucić do miski. Sos
doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, paprykami, kurkumą
oraz oregano. Wszystkie składniki
wymieszać. Sos podawać do mięs, frytek lub jako dip do ulubionych przekąsek.
Sos ziołowo – paprykowy |
Sos ziołowo – paprykowy |
dodaj ten sos do pomidorowego do spaghetti-wyostrzy smak sosu
OdpowiedzUsuń