piątek, 4 października 2013

Chili con carne

Chili con carne to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej. Ponad rok temu znalazłam w gazecie ciekawy przepis na to danie. Mięso pokrojone w kotkę, pieczone ponad 2 godziny, wyszło pysznie! Od tamtej pory nie robiłam tej potrawy, a wszystkie przepisy na jakie się ostatnio natknęłam zawierały mięso mielone i niezbyt długo duszone. Nie chciałam robić tego dania „na szybko”. Po długich poszukiwaniach dogrzebałam się jednak do receptury, której szukałam! Od siebie dodałam jeszcze pomidory i dużo różnych ostrych przypraw – w końcu to chili :) Smakowało bardzo, każdej poczęstowanej osobie, a że porcji wychodzi całkiem sporo, to jest się czym dzielić :)


Chili con carne


Składniki na  4 duże porcje:
  • 75 dag wołowiny pokrojonej w niedużą kostkę ( np. rozbratel)
  • 25 dag suszonej czerwonej fasoli
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 papryczki chili
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • łyżka mąki
  • niepełny litr wywaru z wołowiny
  • 1 kostka startej (lub posiekanej) gorzkiej czekolady
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego lub koncentratu
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 3 pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sproszkowana ostra papryka
  • pieprz Cayenne
  • kilka kropel tabasco
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka Harissy

Przygotowanie:

Fasolę zalać sporą ilością wrzącej wody, zagotować i odstawić na 3-4- godziny, po czym odcedzić, włożyć do garnka, zalać zimna wodą, ugotować do miękkości  i odsączyć na sicie. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, zrumienić mięso, następnie wyjąć je łyżką cedzakową do innego naczynia. Ponownie rozgrzać 2 łyżki oleju i usmażyć drobno posiekane cebule, czosnek i papryczki chili. Warzywa oprószyć mąką i jeszcze chwilę smażyć. Dodać wywar, czekoladę, przecier pomidorowy i mięso. Doprawić do smaku przyprawami i zagotować. Całość przenieść do naczynia żaroodpornego, przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 90 minut.  Po tym czasie, dodać fasolę i pokrojone w kostkę pomidory oraz paprykę i piec jeszcze 3 0minut (przed podaniem można jeszcze doprawić do smaku) Podawać z tortilla meksykańską lub ugotowanym ryżem.


Chili con carne

Chili con carne

Chili con carne

3 komentarze:

  1. idealne na zimę! rozgrzewa i syci.

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne danie na jesienne popołudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. z chęcia bym sobie zjadła, bo lubię takie dania

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj