czwartek, 10 października 2013

Sałatka grecka i olej ze słonecznika*

W moim odczuciu z sałatką grecką jest trochę tak jak z jarzynową, czyli każdy ją zna, prawie każdy lubi, a jej wersji jest wiele. Dziś przedstawiam Wam moją, bardzo prostą, bo tylko pięcio – składnikową sałatkę. Osobiście dodałabym jeszcze zieloną sałatę i czerwoną paprykę, jednak mój główny konsument zbuntował się na wieść o tych składnikach, toteż nie ma ich w przepisie :).

Jest jednak taki „mały szczegół”, który wyróżnia tę sałatkę grecką od sałatek greckich, które robiłam wcześniej. Jest to dressing. Zwykłam do sałatkowych sosów dodawać oliwę extra vergin. Niedawno jednak otrzymałam od firmy ZIELONY NURT prezent – za który serdecznie dziękuję  - OLEJ ZE SŁONECZNIKA. Nie jest to taki zwykły olej jaki kupujemy do smażenia. Ten konkretny bowiem, jest tłoczony na zimno i nie należy go podgrzewać, toteż idealnie nadaje się właśnie do sałatek, surówek czy potraw gotowanych. 

Sałatka grecka
 
OLEJ ZE SŁONECZNIKA o którym mowa, zachowuje nie tylko niezwykłe walory smakowe, ale jest również bardzo zdrowy (nie zawiera konserwantów). Dzięki zawartości kwasów wielonienasyconych oraz witaminy E, obniża poziom cholesterolu i wzmacnia odporność organizmu. Polecam Wam wypróbować ten produkt no i oczywiście moją sałatkę!


Sałatka grecka
Przepis własny
 
Składniki:
  • 3 pomidory
  • 1 długi ogórek
  • 1 czerwona cebula
  • 150 g zielonych oliwek (jeśli wolicie użyjcie czarnych)
  • 200 g naturalnej greckiej fety

Dressing:
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 3 łyżki OLEJU ZE SŁONECZNIKA**
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • suszone zioła: bazylia i oregano
**tłoczonego na zimno


Uwaga: do tej sałatki doskonale będzie pasować również sałata oraz pokrojona w kostkę papryka.


Przygotowanie:

Pomidory pokroić w kostkę, ogórka obrać i pokroić w pół plasterki, zaś cebulę w piórka. Oliwki odsączyć z zalewy. Wymieszać wszystkie składniki w  misce. Następnie z octu winnego i oleju ze słonecznika przygotować dressing. Gładką emulsję doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać również suszone zioła. Sałatkę wymieszać z sosem, po wierzchu posypać pokrojonym kostkę lub pokruszonym serem feta. Dodatkowo można jeszcze całość oprószyć bazylią.

Sałatka grecka

Sałatka grecka

Sałatka grecka

*wpis zawiera lokowanie produktu

3 komentarze:

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj