Jakiś czas temu, moja koleżanka Basia, poczęstowała mnie
przepysznym ciastem – murzynkiem. Kawałek, który dostałam zniknął
błyskawicznie, a mi chodziło po głowie, aby takie ciacho upiec. Tym razem
jednak, wpadłam na pomysł, aby zrobić zamiast dużego ciasta, małe murzynkowe
muffinki :)
Murzynkowe muffinki z rodzynkami |
Dobierając proporcje składników zupełnie po swojemu,
upiekłam babeczki. Przyznam, że co prawda ciasto koleżanki smakowało mi
bardziej m.in. za sprawą polewy czekoladowej, którą trudno by mi było zrobić na
dwunastu muffinkach. Jednak w efektu
jestem zadowolona i wszystkie poczęstowane osoby również :)
Tak czy inaczej, przepis Basi na ciasto wciąż będzie na mojej liście „ciast do
upieczenia”!
Składniki na 12 sztuk:
- 125 margaryny do pieczenia ( np. Kasi)
- 2/3 szklanki cukru (147g)
- 0,5 szklanki mleka (125g)
- 2 łyżki kakao
- 1-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej (255g)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 80g rodzynek (lub innych, ulubionych bakalii)
Przygotowanie:
W garnuszki rozpuścić margarynę, dodać cukier i mieszać np.
trzepaczką, aż się rozpuści. Następnie dodać mleko, kakao i ekstrakt waniliowy
i dokładnie wymieszać do połączenia składników NIE GOTOWAĆ! Masę odstawić do
przestudzenia.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie
wmieszać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a na koniec
przestudzoną masę kakaową i rodzynki. Ciasto nakładać do foremek na muffinki
wyłożonych papilotkami (nie do pełna – babeczki wyrosną). Piec w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Very nice and tasty :-)
OdpowiedzUsuńPolecam ;-)
Miło mi :)
UsuńMurzynek to numer jeden u mnie. Piecze się łatwo i zawsze wychodzi. Z moich wpisów ma największą oglądalność :-)
OdpowiedzUsuńMurzynka muszę też muszę koniecznie zrobić :)
Usuńlubię murzynka, to i takie babeczki na pewno skubnę ze smakiem!
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
Usuń