Nie każdy lubi
szpinak, ponieważ jednak mój mąż za nim przepada, nierzadko przygotowuję
potrawy z tym warzywem. Czasem używam świeże liście, czasem kupuję mrożone, a
ostatnio zaczęłam sama mrozić świeże liście, uprzednio umyte i dokładnie
osuszone. Dobrze przechowują się w strunowych woreczkach, maksymalnie
opróżnionych z powietrza.
Podobno szpinak jest
jednym z najzdrowszych warzyw bogatym w witaminę C oraz żelazo :).
Z dań ze szpinakiem, dotychczas na moim blogu publikowałam przepis na zapiekane muszle, czy francuskie paszteciki.
Dziś natomiast będzie połączenie szpinaku z ziemniakami i pieczoną
papryką w postaci zapiekanki. Serdecznie zapraszam!
Zapiekanka ze szpinakiem |
- 6-7 dużych ziemniaków
- 2 łyżki oleju
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła lub oliwy
- 400 g szpinaku ( może być mrożony)
- 2 papryki pieczone bez skórki (mogą być konserwowe)
- 2 łyżki śmietany
- jajko
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej (startej)
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić na plastry o grubości około 0,5 cm. Na rozgrzanym oleju podsmażyć talarki z obu stron na złoto. Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć prze praskę. Na patelni rozpuścić masło, zrumienić czosnek i dodać szpinak (jeżeli używamy świeżego szpinaku należy go oczyścić i przelać wrzątkiem na sitku lub durszlaku, a następnie odcedzić, jeżeli używamy szpinaku mrożonego dobrze jest wyjąć go z zamrażarki około godzinę wcześniej i taki nie do końca rozmrożony wrzucić na patelnię). Smażyć chwilę (mrożony smażyć do czasu, aż cała woda odparuje), doprawić solą i pieprzem. Papryki pokroić w paski.
Ziemniaki obrać i pokroić na plastry o grubości około 0,5 cm. Na rozgrzanym oleju podsmażyć talarki z obu stron na złoto. Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć prze praskę. Na patelni rozpuścić masło, zrumienić czosnek i dodać szpinak (jeżeli używamy świeżego szpinaku należy go oczyścić i przelać wrzątkiem na sitku lub durszlaku, a następnie odcedzić, jeżeli używamy szpinaku mrożonego dobrze jest wyjąć go z zamrażarki około godzinę wcześniej i taki nie do końca rozmrożony wrzucić na patelnię). Smażyć chwilę (mrożony smażyć do czasu, aż cała woda odparuje), doprawić solą i pieprzem. Papryki pokroić w paski.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie warstwę ziemniaków, następnie połowę szpinaku, paski papryki, znowu ziemniaki, pozostały szpinak i paprykę, a na górę ułożyć ostatnią warstwę ziemniaków.
Jajko wymieszać ze śmietaną, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać ziemniaki.
Zapiekankę piec w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut (piekę zapiekankę przykrytą górą naczynia).
Zapiekanka ze szpinakiem |
Ja też uwielbiam szpinak, ale nie wpadałam na to żeby mrozić liście :) będę musiała w tym roku spróbować!
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba pomysł z mrożeniem liści szpinaku! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się:) Pomyślałam, że to dobre rozwiązanie zwłaszcza kiedy kupujemy świeży szpinak np. do sałatki i nie wykorzystamy całego.
Usuń