Moja wersja tego
dania jest mocno zmodyfikowana. Kiedy dawno temu robiłam je po raz pierwszy,
trochę z braku czasu, trochę może z lenistwa użyłam fasoli z puszki, której nie
trzeba gotować, tylko wystarczy przelać wrzątkiem i już jest gotowa oraz
zamiast zwykłego selera którego obieranie i krojenie nie jest szczególnie
przyjemne (przynajmniej dla mnie :P), dodaję do sosu seler ze słoika w postaci
cieniutkich pasków, który trzeba tyko odsączyć z zalewy.
Dodatkowo, z uwagi na upodobania mojego męża
do pikantnych smaków, mocno doprawiłam danie ostrą papryką, pieprzem Cayenne
oraz tabasco. Wyszło na tyle smacznie, że od tamtej pory ( a było to kilka lat
temu), robię tylko i wyłącznie taką wersje tego dania. Szczególnie polecam je
na bardziej zapracowane dni, gdyż jego przygotowanie po tych moich
modyfikacjach nie wymaga dużo wysiłku.
- 40 dag białej fasoli ( lub 2 puszki)
- 10 dag startego sera żółtego najlepiej cheddara ( u mnie gouda)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sos:
- 2 jabłka
- 2 cebule
- seler ( może być taki ze słoika )
- 4-5 łyżeczek przecieru pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- łyżka sosu sojowego (u mnie ciemny)
- kilka kropel tabasco
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, pieprz Cayenne
Przygotowanie:
Jeżeli zdecydujemy
się wykorzystać świeżą fasolę, należy ją zalać gorącą wodą i odstawić do namoczenia
na około 2 godziny, po czym ugotować.
Jabłka i cebulę obrać pokroić w kostkę i wrzucić do garnka
średniej wielkości. Seler odsączyć z zalewy i dorzucić garnka (jeżeli używamy
świeżego selera, należy go obrać i pokroić). Warzywa zalać wrzątkiem (około
1,5 szklanki) i gotować na niewielkim ogniu około 20-30 minut, aż będą miękkie
(co chwilę mieszając). Pod koniec gotowania, dodać przeciśnięty przez praskę
lub drobno posiekany czosnek, przecier pomidorowy, sos sojowy, tabasco oraz
przyprawy.
Uwaga: składniki
sosu przed ich doprawieniem można zmiksować blenderem, osobiście jednak nigdy
tego nie robię
Ugotowaną fasolę
należy odcedzić i polać sosem (fasolę z puszki umieścić na sitku i przelać
wrzątkiem), posypać tartym żółtym serem i posiekaną natką pietruszki. Podawać
na gorąco.
Fasola po walijsku |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.