Te ciasteczka
zdecydowanie należą do grupy tych szybko znikających. Są kruche, nie za słodkie
i wołają do mnie „zjedz mnie” :P.
|
Orkiszowe ciasteczka maślane |
Wcześniej robiłam
bardzo podobne w składzie, tradycyjne szkockie ciasteczka shortbread. Różnica
była taka, że użyłam wtedy brązowego cukru, mąki tylko pszennej i pominęłam
aromat waniliowy.
Kiedy znalazłam
TEN PRZEPIS na orkiszowe
ciasteczka pomyślałam, że to będzie ciekawa odmiana i faktycznie pomysł bardzo
trafiony. Dodatkowo ciasteczka te są zdrowsze od klasycznych shorthread dzięki
dodaniu mąki orkiszowej. Orkisz bowiem, jest bogatym źródłem błonnika
pokarmowego, ponadto zawiera dużo cynku, miedzi ii selenu, a także witaminę A i
E.
|
Orkiszowe ciasteczka maślane |
Poniższa receptura
zawiera moje drobne zmiany.
Składniki na dwie
blaszki:
- 240 g masła – w
temperaturze pokojowej ( nie można użyć margaryny)
- 6 łyżek cukru
pudr
- 150 g mąki
pszennej
- 150 g mąki
orkiszowej
- Kika kropel
aromatu waniliowego
Uwaga: do ciasteczek możemy użyć tylko
maki orkiszowej lub tylko maki pszennej.
Przygotowanie:
Mąki przesiać do
dużej miski, dodać cukier puder i masło. Połączyć wszystkie składniki, zagnieść
ciasto. Małą łyżeczką nabierać niewielkie porcje ciasta, formować kulki, lekko
rozpłaszczyć w dłoni i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Następnie na każdym ciasteczku odcisnąć widelcem wzorek, jednocześnie lekko je
rozpłaszczając.
pysznie wyglądają...
OdpowiedzUsuńidealne do popołudniowej kawy :)
Dokładnie tak :)
UsuńDo nas też mówią... Zjedz mnie... Zjedz mnie... :)
OdpowiedzUsuńCiastka wyglądają bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję przepis. Może nawet dziś, jeśli starczy mi czasu.
Zapraszam na mój nowy blog
przyprawiona13.blogspot.com
Serdecznie zachęcam :)
UsuńChętnie zajrzę.
pyszne są prawda :)
OdpowiedzUsuńowszem :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za udział w mojej akcji :)
OdpowiedzUsuń