Ciastka zrobione na
podstawie poniższego przepisu są bardzo kruche, nie za słodkie, z lekką
cytrynowa nutą. Receptura zarówno na ciastka jak i na dekoracje z lukru
plastycznego pochodzi z tygodnika „Dekoracja Ciast”. W kolejnym poście opiszę Wam dokładnie jak
zrobić kolorowe kwiaty na ciasteczkach. Dziś przepis na samo ciasto.
Moje ciastka są
dosyć duże, o dziesięciocentymetrowej
średnicy. Musiałam wyciąć taki rozmiar ze względu na wielkość wykrawaczki ,
której później użyłam do przygotowania kolorowej dekoracji. Jeżeli jednak
chcecie upiec ciasteczka i nie ozdabiać ich lukrem plastycznym o takim wzorze,
z powodzeniem można wyciąć mniejsze ciastka.
Ciasteczka cytrynowe |
Składniki na około 14 ciastek o średnicy 10 cm.
- jedno jajko
- 125 g masła w temperaturze pokojowej
- 125 g cukru
- 250 g mąki pszennej (plus do podsypywania przy wałkowaniu)
- skórka z cytryny (starta na tarce o drobnych oczkach)
Uwaga: cytrynę należy dobrze wyszorować, zanim zetrzemy z niej skórkę.
Przygotowanie:
Jajko ubić mikserem.
Masło z cukrem wymieszać dokładnie na puszystą masę. Następnie połączyć z
jajkiem. Cały czas ubijając masę stopniowo dosypywać mąkę, a na koniec skórkę z
cytryny. Ciasto zagnieść, zawinąć w folię i schować do lodówki na około
godzinę.
Stolnicę oprószyć
mąką, rozwałkować ciasto na grubość około 3 mm. Okrągłą wykrawaczką (lub
szklanką) wyciąć kółka. Ciastka przełożyć na blachę wyłożona papierem do
pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut, aż
ciastka nabiorą złocistobrązowego koloru. Studzić na kratce.
Przyciagaja uwage kolorami,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCiasteczka przepiękne ;)!
OdpowiedzUsuńAle kolory! Moje oko zostało przyciągnięte :) lubię wszystko co z cytryny :)
OdpowiedzUsuńWOW, nic więcej nie powiem
OdpowiedzUsuń